Televisieprogramma Pointer richt pijlen op probleem PAS-melders

Televisieprogramma Pointer besteedt donderdagavond 21 september aandacht aan de PAS-melders. Deze veehouders hadden aanvankelijk een vrijstelling voor de natuurvergunning, maar deze verviel nadat de Raad van State de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak verwees. Dat gebeurde nadat emissiearme stalsystemen niet de verwachte stikstofreductie haalden.

Televisieprogramma+Pointer+richt+pijlen+op+probleem+PAS%2Dmelders
© Jos Thelosen

Na een rondgang langs de provincies gaat het volgens Pointer in elk geval om ruim vijfhonderd boeren. Die moeten nu alsnog een vergunning aanvragen, geeft universitair hoofddocent omgevingsrecht Ralph Frins in de uitzending aan. Alleen als uit een zwaardere natuurtoets blijkt dat er geen extra natuurschade ontstaat, kan er alsnog een natuurvergunning worden verleend.

'Als dat niet kan worden aangetoond, moet een boer kijken of hij het op een andere manier kan oplossen. Dan moet je misschien wel minder dieren gaan houden om wel te voldoen aan de eis en dat daarmee zeker is dat je de natuur niet aantast', aldus Frins.


De kwestie lijkt volgens hem een herhaling van de PAS-crisis. 'Hier zie je ook weer dat op basis van niet kloppende emissiefactoren vergunningsvrije situaties zijn gecreëerd. Die zullen allemaal opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden.'


Ministerie vroeg op de hoogte

Ministeries zijn al sinds 2014 op de hoogte van de twijfelachtige werking van emissiearme stallen, blijkt uit onderzoek van Pointer. In een rapport in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waarschuwt adviesbureau Berenschot voor de toelatingsprocedure voor nieuwe stalsystemen. Daarbij worden slechts in een handvol teststallen metingen verricht. Die zijn daardoor met 'forse onzekerheidsmarges' omgeven, aldus het rapport.Bovendien zijn de fabrikant, het adviesbureau en de boer verantwoordelijk voor de metingen in de proefstallen. Zij hebben alle drie een belang bij een zo laag mogelijke emissiefactor. Door dieren voorafgaand aan een meting bijvoorbeeld bepaald voer te geven of te wachten op gunstige weersomstandigheden, kan de ammoniakemissie verlaagd worden tijdens de meting. Ook is het niet verplicht om de meetdatums van tevoren door te geven. Dat biedt mogelijkheden om ongunstige metingen weg te laten.

?De uitzending van Pointer 'Boeren met tovervloeren' is donderdag 21 september om 21.04 uur op NPO 2 te zien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer