Melkveehouders Piet en Anje Grin zitten met de handen in het haar

De twee melkveehouders in het Flevolandse Biddinghuizen weten niet meer hoe het verder moet. Dat Piet en Anje Grin met hun Kolhorn Dairy Farm PAS-melder zijn, wisten ze allang. Maar sinds kort is ook duidelijk dat ze piekbelaster zijn én dat ze niet kunnen worden gelegaliseerd.

De PAS-melding voor hun bedrijf met 250 koeien is van voor 2015. Uit informatie van het ministerie van LNV blijkt dat bedrijfsuitbreidingen die voor 2015 zijn gerealiseerd niet in aanmerking komen voor legalisering onder de PAS-meldersregeling. 'Wij staan nu eigenlijk met de rug tegen de muur', zegt Anje Grin.

'We kunnen meedoen aan de stoppersregeling, maar dat is niet wat we willen. Er is hier sprake van een papieren werkelijkheid. Wij zijn geen vervuilend bedrijf en zitten niet direct naast de natuur', legt Grin uit. Het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied ligt aan de overkant van het Veluwemeer, bij Doornspijk, op 9 kilometer afstand.

Dronten, waar Biddinghuizen onder valt, wist volgens Grin niet eens dat er piekbelasters zijn onder de boeren in de gemeente. Wat de melkveehouder steekt is dat ze altijd alles volgens de regels hebben gedaan. 'Ons werd destijds geadviseerd niet voor een vergunning te kiezen. Daar kwamen we wel voor in aanmerking. Maar op advies hebben we een PAS-melding gedaan. Alles staat zwart-op-wit. We hebben altijd te goeder trouw gehandeld.'

Dat ze nu niet weten wat ze moeten, is nog nooit eerder gebeurd. 'In de 35 jaar tijd dat wij boer zijn hebben we regelmatig met problemen of beperkingen te maken gehad. Wij zijn altijd optimistisch en gaan niet lopen mopperen. Dan passen we ons aan en kijken we wat er wel kan', geeft Grin aan. 'Ook nu hebben we gelijk met Lely gebeld. Want dan moeten we zelf het stikstofprobleem van ons bedrijf maar oplossen. We hebben geïnformeerd of de Lely Sphere een oplossing kan bieden. Maar bij onze Groen Label-vloer is dat geen optie. Dat kan alleen bij traditionele roostervloeren.'

En dus besloot Grin een bericht op Facebook te plaatsen. Ik wilde gewoon delen met familie en vrienden wat de situatie op ons bedrijf is. Ik kom van oorsprong niet uit een boerenfamilie en daarom heb ik het zo begrijpelijk mogelijk opgeschreven, zodat gewone burgers het ook snappen. Tot mijn grote verbazing werd het gelezen door duizenden mensen. Dit geeft me energie om dan ook echt het podium te pakken dat ik nu krijg. Want wij zijn niet het enige bedrijf dat in de problemen zit. Er zijn er nog veel meer.'

De Flevolandse ondernemers lopen zelf al richting de pensioengerechtigde leeftijd. Het plan is altijd geweest om het bedrijf over te doen op iemand die echt op een lastige plek zit, direct naast natuur. Of aan mensen die hun bedrijf uit moeten vanwege woningbouw.

'Lange tijd was het idee dat een medewerker het bedrijf zou overnemen. Want zij zitten in Nunspeet op een locatie waar ze weg moeten vanwege woningbouw. Wij kunnen dan zelf bij onze jongveelocatie in Nunspeet gaan wonen. Door de uitspraak van de Raad van State in 2019 was dat al onzeker geworden. Daardoor wil geen bank de overname financieren', vertelt Grin.

Inmiddels zijn er al Tweede Kamervragen gesteld door de VVD. Woensdag Kwam SGP-Tweede Kamerlid Roelof Bisschop langs om zich te laten informeren. Vanuit provincie Flevoland wordt gepoogd een oplossing te vinden voor het bedrijf.

Grin: 'Wij waren altijd een voorbeeldbedrijf. Zes jaar geleden is hier nog gefilmd door de overheid. Dat filmpje ging mee op Staatsbezoek van onze koning om trots te laten zien hoe technisch innovatief de Nederlandse landbouw is. Nu zijn we opeens in het verdomhoekje beland. Het is onbegrijpelijk.'

De ondernemer weigert dan ook haar handtekening te zetten onder de overeenkomst om het bedrijf te slopen. 'Wij voldoen aan alles wat gewenst is op het gebied van diervriendelijkheid en dierenwelzijn. We hebben een goedlopend bedrijf. We hebben tot de vandaag altijd geïnvesteerd in de toekomst van ons bedrijf. Dat gooien we niet zomaar weg. Dat is niet in het belang van de melkveehouderij, niet in het belang van de natuur en ook niet in het belang van het milieu.'


Het melkveebedrijf van de familie Grin in Biddinghuizen.
Het melkveebedrijf van de familie Grin in Biddinghuizen. © Johan Wissink

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer