LTO: demissionair kabinet moet door met piekbelastersaanpak

In de Tweede Kamer wordt deze week besproken welke onderwerpen controversieel worden verklaard. Die worden dan niet meer door het demissionaire kabinet behandeld. In aanloop naar het debat heeft LTO met de fracties in de Tweede Kamer gedeeld welke onderwerpen dat volgens haar zijn. De piekbelasters vallen daar niet onder.

LTO%3A+demissionair+kabinet+moet+door+met+piekbelastersaanpak
© Job Hiddink

LTO wil dat het demissionaire kabinet doorgaat met de regelingen rondom de piekbelasters. Er is bijvoorbeeld nog geen oplossing voor boeren die niet willen stoppen. LTO wil dat een boer weet waar hij of zij aan toe is als die wil innoveren of extensiveren. 'Het hele keuzepakket moet, zoals eerder door het kabinet beloofd, tegelijkertijd inzichtelijk zijn.'

Daarnaast kan er niet gewacht worden met de PAS-melders en interimmers, omdat dit wettelijk gezien uiterlijk in 2025 geregeld moet zijn. Ook wil LTO dat het Transitiefonds doorgaat. Dat is nodig om verdere vertraging van het uitvoeren van het stikstofbeleid te voorkomen.



De belangenbehartiger heeft nog wel bedenkingen en aanbevelingen over het fonds. LTO vindt dat steeds meer doelen aan het bedrag worden gekoppeld zonder dat het bedrag om dit op te lossen omhooggaat. De provincies zeggen een flink hoger budget nodig te hebben dan wat er beschikbaar is gesteld.


Controversiële onderwerpen

LTO vindt dat het volgende kabinet de nieuwe landbouwvisie moet opstellen, omdat er op dit moment te veel verschillende meningen zijn over dit onderwerp. Ook het convenant over Dierwaardige Veehouderij is een thema dat volgens LTO controversieel is en pas bij de formatie weer op de agenda moet staan.

Op dit moment wordt er onderhandeld over plannen richting een veehouderij die meer rekening houdt met het dierenwelzijn in 2040. Er moeten nog veel belangrijke randvoorwaarden worden besproken. LTO vindt dit niet de taak van het demissionaire kabinet. De andere twee onderwerpen die LTO wil doorschuiven naar de volgende regering zijn het nieuwe geurbeleid dat er moet komen om overlast in de omgeving te voorkomen en de versobering van de bedrijfsopvolgingsregeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer