VVD stelt Kamervragen na hartenkreet van Flevolandse piekbelaster

Melkveehouder Anje Grin in het Flevolandse Biddinghuizen plaatste afgelopen week een hartenkreet op Facebook over de situatie waarin ze met haar bedrijf verkeert. Daarop heeft VVD-Kamerlid Thom van Campen schriftelijke vragen gesteld aan demissionair stikstofminister Christianne van der Wal.

VVD+stelt+Kamervragen+na+hartenkreet+van+Flevolandse+piekbelaster
© Dirk Hol

Grin beschrijft in haar bericht de situatie waarin zij en haar echtgenoot zijn terechtgekomen. Hun melkveebedrijf Kolhorn Dairy Farm, met 250 koeien, wordt beschouwd als piekbelaster op de Veluwe. Daarnaast hoort het bedrijf bij de PAS-melders, maar komt het in tegenstelling tot veel andere PAS-melders niet in aanmerking voor legalisatie omdat zij al voor peiljaar 2015 hun melding deden.

Verkoop van Grins bedrijf is onmogelijk, doordat het op papier illegaal is én piekbelaster. 'Geen bank financiert het voor een koper', schrijft de melkveehouder in haar bericht. De enige uitweg die nu lijkt te resteren, is opkoop. Dat betekent dat het bedrijf tot de laatste steen moet worden afgebroken en de ondernemers nergens in de Europese Unie meer een nieuwe veehouderij mogen beginnen.

Grin: 'De uitkoopregeling is op vrijwillige basis, wordt met nadruk gezegd. Maar wat betekent dat als je in de hoek staat met het geweer op je gericht en je geen kant op kunt? Vrijwillig betekent in ons geval dat we mogen vragen wanneer ze de trekker overhalen.'


Andere regelingen

Van Campen vraagt bij partijgenoot Van der Wal aandacht voor de situatie van de familie Grin. Hij wil weten of er door vertegenwoordiging van LNV niet alleen met de ondernemers is gesproken over een eventuele stoppersregeling, maar ook over de andere regelingen die later dit jaar moeten worden opengesteld; de verplaatsings-, extensiverings- en innovatieregelingen.

Het Kamerlid gaf eerder al aan dat de regelingen zo snel mogelijk moeten worden opengesteld. Op X, voorheen Twitter, schrijft Van Campen: 'Boeren moeten op vrijwillige basis gebruik kunnen maken van de stoppersregelingen. De ervaring van familie Grin uit Biddinghuizen staat hier haaks op. Stoppen is voor de VVD nooit de enige optie.'Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer