BBB vraagt om generaal pardon PAS-melders en interimmers

Update - BBB-Kamerlid Caroline van der Plas vraagt van het demissionaire kabinet een generaal pardon voor PAS-melders en interimmers. Volgens de partij toont het UvA-onderzoek naar stikstofdepositie aan dat de regering met de ingezette stikstofaanpak op het verkeerde spoor zit.

BBB+vraagt+om+generaal+pardon+PAS%2Dmelders+en+interimmers
© Dirk Hol

Het duurde lang voordat de landbouw en het stikstofprobleem ter sprake kwamen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen die traditioneel volgen naar Prinsjesdag. Herstel van de koopkracht, bestaanszekerheid, gezondheidszorg, migratie en het buitenlandbeleid inzake Oekraïne domineerden het debat.


Het was Van der Plas (BBB) die tijdens haar bijdrage het recent gepubliceerde onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan de orde stelde. Dit onderzoek toont aan dat het overgrote deel van de stikstofemissie van veehouderijen in de stikstofdeken terechtkomt en dat maar een klein deel als depositie vlak bij het boerenbedrijf neerslaat.

'Duizenden boeren zien geen toekomst meer door dit op depositie gebaseerde beleid. De onderbouwing daarvan rammelt aan alle kanten, maar nu valt dat beleid als een kaartenhuis in elkaar', zegt Van der Plas.


Punt erachter

De BBB-leider vindt dat het kabinet op basis van de nieuwe inzichten een punt moet zetten achter de stikstofaanpak. 'Het is tijd om te zeggen: we zagen het fout. Stop met wijzen naar niet bestaande piekbelasters en behandel vliegtuigen, industrie, zeevaart, huishoudens en landbouw hetzelfde. Iedereen moet een bijdrage leveren.'


Eerder in het debat plaatste fractievoorzitter Jesse Klaver namens GroenLinks-PvdA een verwijzing naar de miljarden die dit kabinet wil uittrekken voor de oplossing van grote problemen, zoals de stikstofaanpak. Volgens Klaver is de overheid 'onmachtig' geworden om dergelijke uitdagingen aan te pakken. Hij noemt de afschaffing van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) als voorbeeld van het moment waarop de overheid het roer uit handen heeft gegeven.


In ere herstellen

'Geen planning meer op woningbouw, geen planning meer op ruimtegebruik door de landbouw. Dit staat symbool van het uit handen geven van het stuur van de samenleving. De overheid moet weer gaan plannen, van het openbaar vervoer, de energievoorziening, de natuur tot het klimaatbeleid', aldus Klaver die het ministerie van VROM in ere wil herstellen.

Tussen Van der Plas en Klaver ontstond een debatje toen de laatste voorstelde om de biologische landbouw als norm te stellen en de bio-industrie af te schaffen. Beiden vonden elkaar in hun roep om meer aandacht voor de regio.


Stilletjes vertrokken

Van der Plas vindt dat er in de miljoenennota veel te weinig aandacht is voor de voorzieningen op het platteland. Ze laakt onder meer de dreigende sluiting van ziekenhuizen. Klaver concludeert: 'buiten de Randstad en in onze stadswijken lijkt de overheid stilletjes vertrokken.'

Net als BBB wil ook Kamerlid Sybren van Haga (Groep Van Haga) dat het kabinet de 'stikstofdwaling van tafel haalt'. Volgens Van Haga, die met zijn nieuwe partij BVNL deelneemt aan de komende verkiezingen, brengt de stikstofaanpak de 'voedselsoevereiniteit' van Nederland in gevaar.

Donderdag is het tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de beurt aan demissionair premier Mark Rutte. Hij beantwoordt dan de vragen die woensdag in het debat over de miljoenennota zijn gesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer