Drentse biovergisters in aanbouw mogen blijven staan

Energiebedrijf HoSt hoeft voorlopig de al gestarte bouw van twee biovergisters aan de Gantel in het Drentse Klazienaveen niet te stoppen. Eerder besliste rechtbank Noord-Nederland dat de bouw moest worden stilgelegd, omdat die zonder vergunning gebeurde. De Raad van State draaide woensdag dit oordeel terug.

Drentse+biovergisters+in+aanbouw+mogen+blijven+staan
© Twan Wiermans

Gemeente Emmen weigerde de bouw stil te leggen, omdat er een vergunning in aantocht was. In dat geval kunnen overheden een overtreding door de vingers zien. Maar volgens de rechtbank was de vergunning lang niet zo zeker. Feitelijk gedoogde de gemeente de illegale situatie en daarvoor had de gemeente een termijn moeten stellen.


Er was dus geen goede reden om af te zien van handhaving door de gemeente. Volgens de raad heeft de rechtbank dat verkeerd beoordeeld. Net als de rechtbank vindt de raad dat er geen concreet zicht was op een bouwvergunning. De gemeente hoefde echter geen gedoogtermijn te stellen aan HoSt. Daarmee gaat het oordeel van de rechtbank onderuit. De gemeente hoefde dus geen bouwverbod in te stellen, vindt de raad.


Nieuwe vergunning

Dat bouwverbod is intussen ook achterhaald, omdat gemeente Emmen alsnog een vergunning voor de bouw heeft verleend. Overigens is die vergunning nog niet definitief goedgekeurd. Een tuinbouwbedrijf aan de overzijde van de locatie waar de biovergisters staan, heeft de nieuwe vergunning aangevochten.

Rechtbank Noord-Nederland gaat daar ook naar kijken en heeft daarvoor onafhankelijke deskundigen ingeroepen om de gevolgen van de biovergisters voor de omgeving in kaart te brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer