Agrifirm en ReFerm willen veehouderij snel toekomstbestendig maken

De veehouderij moet sneller toekomstbestendig kunnen worden. Met dat doel treedt Agrifirm Exlan officieel toe tot ReFerm, de samenwerking tussen adviesbureau Ekwadraat en technologiebedrijf Host Group. Samen gaan de drie partijen werken aan het terugdringen van zowel ammoniak als methaan uit de veehouderij en tegelijk het produceren van groen gas, elektriciteit en kunstmestvervangers.

Agrifirm+en+ReFerm+willen+veehouderij+snel+toekomstbestendig+maken
© Agrifirm Exlan

ReFerm richt zich op het verduurzamen van de Nederlandse (melk)veehouderij. Met verschillende partijen in de keten werkt Referm aan een werkbare en kosteneffectieve oplossing voor het stikstofvraagstuk. Met als basis mestvergisting moet het mogelijk zijn zowel de stikstof- als methaanemissies terug te dringen. Vorig jaar stelde ReFerm al dat het met 1.500 monovergisters mogelijk is het stikstofprobleem op te lossen.


Doordat er met de monomestvergisters groen gas en/of elektriciteit is op te wekken en het mogelijk wordt een kunstmestvervanger te produceren, zijn de stikstof- en methaanuitstoot kosteneffectief op te lossen. Binnen dit totaalconcept hoort ook de toepassing van emissiearme vloeren.

'De doelstelling van ReFerm – een toekomstbestendige agrarische sector – sluit naadloos aan op ons doel 'een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties', stelt directeur Jeannette Kapteijn van Agrifirm Exlan. 'Exlan brengt kennis in op het gebied van vergunningen, emissiearme vloeren en stikstofterugwinning. Tegelijkertijd hebben wij op onze beurt veel aan de kennis en kunde van andere partners. Daardoor kunnen we onze klanten nog beter adviseren op het gebied van toekomstbestendig boeren.'

Volgens projectmanager Sietse Draaijer van ReFerm betekent de samenwerking met Agrifirm Exlan dat de kennis en expertise op het gebied van mest en mineralen, vergunningverlening en brede agrarische bedrijfsadvisering verder worden vergroot. 'We kijken uit naar de samenwerking en uitbouw van het concept. Uiteindelijk streven we met z'n allen naar een duurzame agrarische sector. Wij geloven dat dit alleen kan via goede samenwerking en robuuste concepten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer