Concept-kandidatenlijst BBB bekend

De concept-kandidatenlijst van de BoerBurgerBeweging (BBB) bestaat uit een afwisselend gezelschap van zowel randstedelingen als mensen uit de provincie. Vrijdag maakte de partij ook haar concept-verkiezingsprogramma bekend.

Concept%2Dkandidatenlijst+BBB+bekend
© Dirk Hol

De totale concept-kandidatenlijst bestaat uit 48 kandidaten met regionale spreiding. Bijna de helft van hen is vrouw. Daarnaast vraagt het bestuur nog één tot twee regionale kandidaten per kiesdistrict later toe te voegen. De lijst per kiesdistrict zal steeds uit een maximum van vijftig kandidaten bestaan, zodat het landelijke totaal op tachtig kandidaten komt.

De kandidaten hebben uiteenliggende achtergronden: burgers, ondernemers, zzp'ers en vakmensen zoals boeren, een militair, een voormalig vrachtwagenchauffeur, voormalig zorgmedewerkers, een arts, docenten en ICT'ers.


Lijsttrekker

Kandidaat-lijsttrekker van BBB is Caroline van der Plas, medeoprichter en huidig fractievoorzitter van BBB in de Tweede Kamer. Voormalig staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer is de voorlopige nummer 2 op de lijst van BBB.

Als BBB na de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november in een nieuw kabinet komt en er een beroep op BBB wordt gedaan om een premier te leveren, dan zal BBB Keijzer voordragen als kandidaat minister-president. BBB wil benadrukken dat de komende verkiezingen gaan om het kiezen van 150 volksvertegenwoordigers. De vorming van een kabinet en het benoemen van ministers en premier zijn pas daarna aan de orde .


Verkiezingsprogramma

BBB laat weten straks geen regeerakkoord te willen, maar een regieakkoord. Een visie op langjarig beleid in Nederland waarin ondernemers, boeren en burgers het vertrouwen wordt gegeven om dit mede vorm te geven.

De partij schrijft in haar concept-verkiezingsprogramma één minister van Landbouw, Natuur, Visserij en Voedselkwaliteit (LNVV) e willen. Op die manier wil ze het belang van de vissers, hun families en visverwerkende bedrijven als voedselvoorzieners weer op de kaart zetten.


Geen stikstofminister

Er komt wat BBB betreft geen aparte minister voor Natuur en Stikstof meer. Natuur valt onder LNVV. Stikstof valt onder LNVV en onder andere Infrastructuur en Waterstaat en het opnieuw op te richten ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

BBB zal verder het belang van de burger op nummer 1 zetten: de overheid is er voor de burgers en niet andersom.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer