Verkiezingspeiling Nieuwe Oogst: 70 procent boeren stemt BBB

De BoerBurgerBeweging (BBB) kan rekenen op bijna 70 procent van de stemmen in de agrarische sector. Dat blijkt uit een verkiezingspeiling van Nieuwe Oogst onder meer dan drieduizend boeren.

Verkiezingspeiling+Nieuwe+Oogst%3A+70+procent+boeren+stemt+BBB
© Dirk Hol

De populariteit van de BBB onder boeren is de afgelopen jaren fors gegroeid en dat gaat in en buiten de agrarische sector haar uitwerking hebben op de verkiezingen die op 22 november plaatsvinden. In 2021, bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, stemde 'slechts' 22,6 procent van de nu ondervraagde boeren op BBB, dat toen één zetel behaalde.

Inmiddels heeft de BBB er vier, dankzij de overstappers Derk-Jan Eppink, Nicki Pouw-Verweij (beiden JA21) en Lilian Helder (PVV). Als alleen boeren het voor het zeggen zouden hebben, zou de 70 procent die op BBB stemt ertoe leiden dat dit viertal er na 22 november honderd partijgenoten bij krijgt in de Tweede Kamer.Het gat met andere partijen is groot. CDA, in het verleden altijd dé boerenpartij, is met 8,4 procent van de stemmen de tweede partij in de peiling van Nieuwe Oogst. SGP (6,3 procent), NSC (de partij van Pieter Omtzigt, 5 procent) en VVD (4,9 procent) volgen op gepaste afstand.

Opvallend is het geringe aantal boeren dat voornemens is te stemmen op BVNL, de partij van Wybren van Haga die onlangs Farmers Defence Force carte blanche gaf voor het landbouwstandpunt van de partij. Slechts 1,1 procent van de ondervraagde boeren gaat voor BVNL. Linkse partijen spelen amper een rol van betekenis onder boeren en datzelfde geldt ook voor de huidige rechtse oppositiepartijen PVV, Forum voor Democratie en JA21.


Zwevende kiezers

Van de ondervraagde agrarisch ondernemers weten er zo'n zeshonderd nog niet op welke partij ze gaan stemmen. Gevraagd naar welke partijen momenteel hun voorkeur genieten zegt twee derde een goed gevoel bij BBB te hebben. Een derde overweegt VVD, terwijl CDA wellicht een kwart de komende maanden nog kan overtuigen . Ook onder deze zwevende kiezers lijkt BVNL met 2,6 procent amper een serieuze optie (meerdere antwoorden mogelijk).

Eerder dit jaar vonden ook al de verkiezingen voor Provinciale Staten plaats. Van de ondervraagde boeren stemden er destijds iets meer op BBB dan nu het geval is: 70,8 tegenover 69,4 procent. Het percentage VVD-stemmers blijft ongeveer gelijk, het aantal CDA-stemmers daalt en de SGP is sindsdien juist in populariteit gestegen.

Een van de deelnemers aan de peiling schrijft BBB te stemmen, om een tegenstem te geven aan het 'doorgeslagen groene denken' in Nederland en Europa. 'Ik hoop dat de BBB een redelijke middenpartij mag blijven. Ik heb twijfels over de keuze voor Mona Keijzer. Het samenwerken/gaan van BBB met Omtzigt en CDA zou op termijn overwogen moeten worden', vindt deze respondent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer