BBB verrast met opmerkelijke 'boerentransfers'

Bij de presentatie van Mona Keijzer vrijdagmiddag als BBB-premierskandidaat voor de komende verkiezingen verraste de partij ook met enkele opvallende kandidaten voor Tweede Kamerzetels.

Eén van de opvallendste namen is die van woordvoerder Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De 58-jarige landbouweconoom en veehouder uit het Overijsselse Zwartsluis krijgt een plek in de top tien van de kandidatenlijst en maakt daarmee zeer waarschijnlijk een transfer naar de politiek. Pierik is al 32 jaar werkzaam bij het CBS, waar hij zijn taak als landbouwwoordvoerder inmiddels heeft neergelegd.


Pierik zegt dat hij vanuit de Tweede Kamer 'Nederland mooier en menselijker wil maken'. Hij wil een einde maken aan de polarisatie en meer de verbinding zoeken. 'Heel veel partijen praten over een nieuwe bestuurscultuur, maar een stem op de BBB betekent dat je die bestuurscultuur er automatisch bij krijgt.'

Met zijn feitenkennis over de landbouwstatistieken wil Pierik een bijdrage leveren aan de BBB-politiek. 'Het is heel nuttig als je op basis van de juiste feiten het debat voert met elkaar. Dat het stikstofbeleid een stuk duidelijker moet worden en dat boeren sneller en beter moeten weten waar ze aan toe zijn, staat als een paal boven water.'

Er is in het verleden een systeem gekozen dat zo langzamerhand onze samenleving aan het opblazen is. Dat kan niet waar zijn.

Mona Keijzer, BBB-premierskandidaat

Centrum van Amsterdam

Een tweede kandidaat met een agrarische achtergrond is akkerbouwer Christine Govaert uit het Zeeuwse Westdorpe. Zij is thans BBB-Statenlid in die provincie, maar was daarvoor jarenlang belangenbehartiger voor ondernemers in het centrum van Amsterdam. Dat opkomen voor ondernemers wil ze in de Tweede Kamer ook gaan doen. 'We hebben heel veel al bereikt in de provincies en proberen daar verder mee te gaan in Den Haag.'

Kees van Vuuren is nog een BBB-kandidaat met duidelijke wortels in de agrarische sector. De docent melkveehouderij aan de Hogere Agrarische School in het Brabantse Den Bosch groeide op een melkveebedrijf op. Momenteel is hij BBB-Statenlid in Utrecht, maar wil de overstap naar de Tweede Kamer maken.


Studenten als drijfveer

'Mijn studenten zijn wel mijn drijfveer geweest om mij kandidaat te stellen. Toen vorig jaar het beruchte stikstofkaartje naar buiten kwam, zag ik wat voor schokgolf dat gaf bij ons in de klas en op school. Toen heb ik gedacht, dit kan zo niet langer, daar moeten we wat aan doen. Daar wil ik me voor inzetten, om jonge ondernemers weer perspectief te bieden voor de toekomst', aldus Van Vuuren.

Mona Keijzer gaat als nummer twee voor BBB de verkiezingen in en als de partij de grootste wordt, zal ze haar intrek nemen in het torentje. Ze heeft een groot vertrouwen in haar medekandidaten. 'Het is een geweldige verzameling van deskundige en ervaren mensen met het hart op de goede plek die gewoon weer echte oplossingen willen voor echte mensen.'

Voor het oplossen van het stikstofprobleem verwijst Keijzer naar de nota die Caroline van der Plas samen schreef met JA21-Kamerlid Derk-Jan Eppink, die vrijdag de overstap maakte en nu BBB-Kamerlid is. In de nota wordt onder meer gepleit voor afschaffing van de Kritische Depositie Waarde (KDW) als beleidsinstrument. 'Wat ik heel belangrijk vind, is dat we stoppen met het redeneren vanuit een systeem dat ooit een keer is gekozen en oplossingen bedenken die het probleem misschien helemaal niet oplossen.'


Mona Keijzer naar Brussel

Keijzer wil onderzoeken of er in Brussel ruimte is te vinden voor een ander beleid. 'Wat eigenlijk geldt voor de Nederlandse regering, geldt ook voor Brussel. Er is in het verleden een systeem gekozen dat zo langzamerhand onze samenleving aan het opblazen is. Dat kan niet waar zijn. Je ziet dat mensen tegenover elkaar komen te staan, terwijl ik denk dat het anders kan.'

Volgende week komt de Tweede Kamer terug van reces. Een eerste opdracht is om te bepalen welke onderwerpen controversieel worden verklaard en doorgeschoven worden naar het nieuwe kabinet. Als het aan Caroline van der Plas ligt, kan een aantal stikstofregelingen worden doorgezet. 'Boeren die vrijwillig willen stoppen, moeten dat kunnen', zegt ze vrijdag. De nieuwe stikstofwet met daarin onder meer 2030 als stikstofdeadline hoeft er van haar niet meer te komen.


Ervaring en regiospreiding

Van der Plas toont zich in haar nopjes met de kandidaten die BBB nu heeft gepresenteerd. De volledige lijst met vijftig namen, die werden gekozen uit 160 aanmeldingen, wordt op vrijdag 8 september bekendgemaakt. Bij de selectie is gekeken naar kennis, ervaring en regiospreiding, liet BBB-secretaris Henk Vermeer weten. Zelf hoopt hij straks ook een Kamerzetel te veroveren.

Aanstaande maandag start BBB het nieuwe parlementaire jaar met vier Kamerleden. Naast Derk-Jan Eppink heeft ook zijn voormalige JA21-partijgenoot Nicki Pouw-Verweij de overstap naar BBB gemaakt. Vanuit de PVV maakt Lilian Helder de gang naar de BoerBurgerBeweging.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer