Profiel: Achterban verwacht veel van Von Martels, maar hij opereert behoedzaam

Nu na de vakantie de provinciale politiek wordt hervat, stappen de nieuwe landbouwgedeputeerden uit de luwte. Zo ook Maurits von Martels, namens BBB de gedeputeerde voor landbouw en natuur in Overijssel.

Profiel%3A+Achterban+verwacht+veel+van+Von+Martels%2C+maar+hij+opereert+behoedzaam
© DIRK HOL

De voormalig melkveehouder uit Dalfsen wordt de opvolger van Gert Harm ten Bolscher (SGP). Laatstgenoemde gaat zich in het nieuwe college van Gedeputeerde Staten bezighouden met leefbaar platteland, innovatie en erfgoed.

De 64-jarige Von Martels is geen onbekende in de politiek. Hij werd in 2006 beëdigd als lid van de gemeenteraad van Dalfsen namens het CDA. Vier jaar later werd hij er wethouder. Maar zijn politieke aspiraties strekten verder.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 kwam Von Martels op een onverkiesbare plek van de CDA-kandidatenlijst. Maar hij startte een succesvolle campagne met de slogan: 'Meer boerenverstand in de Tweede Kamer.' Daarmee behaalde hij 21.510 voorkeurstemmen en maakte hij rechtstreeks aanspraak op een zetel.

Wat hij meeneemt uit Den Haag zijn de goede contacten, hij weet hoe de lijntjes lopen


Geen eigen stempel gedrukt

Het boerenverstand en zijn agrarische expertise kon hij echter niet ten volle aanwenden bij de belangrijkste landbouwdossiers. Die bleven in handen van woordvoerder Jaco Geurts (CDA). Op de dossiers die Von Martels wel kreeg kon hij geen eigen stempel drukken.

'Hij was wat kleurloos en weinig zichtbaar. Geen notenkraker, de vonken sprongen er niet af', zo zeggen landbouwbestuurders die met Von Martels hebben samengewerkt. Positief zijn ze over het feit dat hij tijdens zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer regelmatig inloopochtenden organiseerde in het Overijsselse Vilsteren. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van LTO aanwezig.

Met de inloopochtenden probeerde de politicus te peilen wat er in het landelijk gebied speelde. Hij kon die informatie goed gebruiken voor zijn eigen Kamerwerk, maar speelde deze ook door naar partijgenoten.


Geen waardering

Toch kreeg Von Martels geen waardering binnen zijn eigen partij. Bij de verkiezingen in 2021 stond hij wederom op een onverkiesbare plek. Dit keer bedankte hij. 'Ik denk dat het CDA-Kamerlidmaatschap een desillusie voor hem was', aldus een van de bestuurders.

Later dat jaar werd Von Martels lid van BoerBurgerBeweging (BBB). Vervolgens verkondigde hij meermaals graag terug te willen keren in de Tweede Kamer. Maar het wordt dus geen landelijke, maar provinciale politiek.

De landbouwvertegenwoordigers kunnen nog niet goed inschatten wat ze van Von Martels als gedeputeerde kunnen verwachten. 'Het is koffiedik kijken. De achterban verwacht veel van hem, maar er is tijdens de coalitievorming veel geschipperd. Hij zal binnen die afspraken moeten opereren', zo klinkt het.


Weten hoe lijntjes lopen

Ingeschat wordt dat Von Maurits behoedzaam te werk zal gaan. 'Hij heeft een goed politiek gevoel, dat heeft hij geleerd in Den Haag. Hij zal terughoudend zijn in zijn toezeggingen en beloften. Wat hij meeneemt uit Den Haag zijn de goede contacten. Hij weet hoe de lijntjes lopen. Dat zal hij zeker gebruiken.'

In zijn kring wordt Von Martels beschreven als iemand die niet zo nodig op een podium hoeft te staan. Hij zit er niet voor zichzelf, zo wordt gezegd. 'Hij is een goede luisteraar en staat met de poten in de klei.' Ook is het prettig samenwerken met het BBB-lid. Hij is niet nalatig met afspraken en agendagetrouw. 'Hij kan de juiste man op de juiste plek worden.'


Melkveehouderij

Von Martels was tot voor kort melkveehouder. Hij runde het bedrijf met 40 hectare grond in Dalfsen op zijn eigen landgoed Hessum. Tijdens zijn Tweede Kamer-periode werkte hij samen met een compagnon, maar de afgelopen jaren melkte hij de ruim honderd koeien zelf. Zijn vrouw runt een B&B in een van de bijgebouwen rond hun monumentale woonhuis.

Dit voorjaar zette Von Martels een punt achter het agrarische bedrijf. De drie kinderen hebben er geen belangstelling voor.


Maurits Rolof Hubertus Marie von Martels is geboren in 1960 en was tot voor kort melkveehouder in Dalfsen. In die hoedanigheid was hij jarenlang bestuurslid en voorzitter van de plaatselijke afdeling van LTO Noord. In 2006 maakte Von Martels de overstap naar de lokale politiek en werd hij in Dalfsen gemeenteraadslid namens het CDA. Vier jaar later werd hij er wethouder. De politicus stond voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 op plek 44 van de CDA-kandidatenlijst. Via voorkeursstemmen kwam hij in de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer werd hij geen landbouwwoordvoerder, maar kreeg hij een breed scala aan portefeuilles: infrastructuur en waterstaat, glastuinbouw, gewasbescherming, biotechnologie, dierenwelzijn (niet-productiedieren), dierproeven, milieu, externe veiligheid en biobrandstoffen. Na de tweede Kamerverkiezingen van 2021 verruilde hij zijn lidmaatschap van het CDA voor dat van BBB. Voor die partij is hij sinds juni van dit jaar gedeputeerde voor Landbouw en Natuur in Overijssel. Maurits von Martel was vier jaar lid van de Tweede Kamer voor het CDA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer