Roemeense overheid investeert in groei zeugenhouderij

Het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling in Roemenië gaat geld steken in de ontwikkeling van de varkenshouderij. Het streven is het handelstekort op het gebied van varkens en varkensvlees in vijf jaar fors terug te dringen. De eerste contracten voor het opzetten van nieuwe bedrijven met in totaal 56.000 zeugen zijn getekend.

Roemeense+overheid+investeert+in+groei+zeugenhouderij
© Premium Porc Group

Na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest op Roemeense varkensbedrijven is de import van varkensvlees flink toegenomen. Werd in 2017 nog zo'n 290.000 ton varkensvlees geïmporteerd, in 2019 was dat bijna 500.000 ton en in 2022 750.000 ton.

Volgens de Roemeense overheid is de import van biggen veel te duur. Afgelopen periode hebben vleesvarkenshouders 128 euro per geïmporteerde big betaald om hun hokken vol te krijgen. De kostprijs van een Roemeense big is 60 euro en kan daarom beter in eigen land worden geproduceerd. De handelsbalans komt er ook beter door in evenwicht.


Landelijk steunprogramma

Daarom is de Roemeense overheid begonnen met een landelijk steunprogramma om het aantal zeugenplaatsen uit te breiden. Ook probeert zij financiering vanuit de Europese Unie te krijgen om de varkensvleesproductie een impuls te kunnen geven. Als die 56.000 zeugen over zo'n twee jaar volop in productie zijn, dan levert dat tussen de 1,6 en 1,8 miljoen biggen per jaar extra op, meldt Agroberichten buitenland.

Het aantal gehouden varkens in Roemenië kwam in 2022 uit op 3,33 miljoen varkens, waarvan zo'n 285.000 zeugen, blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De aanstaande uitbreiding met bijna 20 procent van de zeugenstapel is substantieel voor de huidige Roemeense varkenshouderij.

In het verleden was Roemenië een belangrijk varkensvlees producerend land. Na de val van het communisme in 1989 raakte dat in het slob. Staatsbedrijven werden gesloten en bij de toetreding tot de Europese Unie in 1991 waren er nog maar iets meer dan een miljoen zeugen over.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer