Blauwtong verspreidt zich nog voor de winter over heel Nederland

Het Blauwtongvirus dat op dit moment door Nederland gaat, betreft Serotype 3 (BTV3). Dat is bevestigd door een Spaans referentielaboratorium. De verwachting is dat veehouders in heel Nederland nog voor de winter rekening moeten houden met een besmetting.

Blauwtong+verspreidt+zich+nog+voor+de+winter+over+heel+Nederland
© NVWA
Dat schrijft demissionair minister Piet Adema aan de Tweede Kamer. Op 14 september waren er 44 bevestigde gevallen van Blauwtong, waarvan 30 bedrijven met schapen en 14 bedrijven met rundvee. De meeste besmettingen worden nog steeds gevonden in Noord Holland en Utrecht, waar de eerste besmettingen zijn vastgesteld. Maar ook daarbuiten zijn nu al meerder regio’s met infecties: Hillegom, Wapenveld, Hulshorst, Almere, Zeewolde.

Blokkades opgeheven

Op basis van het overleg met de deskundigengroep heft demissionair minister Adema per direct de bestaande blokkades van besmette bedrijven op. Nieuw besmette bedrijven wordt geen blokkade meer opgelegd. De blokkademaatregel is bedoeld om de verspreiding van het virus te voorkomen, maar dit is alleen zinvol, schrijft Adema, in situaties waarin onduidelijk is in welke mate verspreiding al is opgetreden en de maatregel bijdraagt aan het voorkomen van verspreiding.

Nu duidelijk is dat BTV 3 zich langzaam maar zeker verspreidt, heeft een aan- en afvoerverbod op besmette bedrijven onvoldoende toegevoegde waarde meer. De EU-regelgeving geeft voor dat geval de ruimte om deze maatregel in te trekken. Ten tweede, schrijft demissionair minister Adema aan de Kamer, zal de NVWA op korte termijn niet alle meldingen van verdenkingen meer actief bezoeken om monsters te nemen.

Lees ook: Blauwtongvirus circuleert misschien al twee maanden

Bij meldingen uit het bekend besmette gebied kan de NVWA ervoor kiezen om de bedrijfsdierenarts monsters in te laten sturen aan Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Adema wijst in de brief met klem op het belang om zicht te houden op de aanwezigheid van het virus. Verdenkingen moeten bij de NVWA worden blijven gemeld.


Knuttenvrije periode

Tot slot geeft demissionair minister Adema in de brief aan de Kamer aan te willen onderzoeken of het mogelijk is om een knuttenvrije periode af te kondigen. Het piekseizoen van de knutten ligt tussen april en eind oktober/begin november. Een knuttenvrije periode, schrijft Adema, kan helpen om tijdelijk handel in levende dieren en levende dierlijke producten mogelijk te maken, zonder de aanvullende voorwaarden voor verplaatsing vanwege blauwtong die nu voor het bedrijfsleven tot hoge extra kosten leiden.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer