Meer besmettingen met blauwtong verwacht, ook bij runderen

De verwachting is dat het aantal besmettingen met blauwtong oploopt. De meeste uit de nabijheid van de eerste besmettingen in Noord-Holland, maar ook uit andere delen van Nederland worden verdenkingen gemeld. In de meeste gevallen gaat het om schapen, maar er zijn ook zieke runderen gemeld.

Meer+besmettingen+met+blauwtong+verwacht%2C+ook+bij+runderen
© Burt Sytsma

Het blauwtongvirus dat rondwaart, betreft waarschijnlijk serotype 3. Dat is niet eerder zo noordelijk gevonden. Er zijn monsters gestuurd naar het Europees referentielaboratorium in Spanje. Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht dat zij in de loop van deze week zekerheid geven over het serotype.

Adema heeft de Deskundigengroep Dierziekten vorige week direct om advies gevraagd. Die kan geen betrouwbare inschatting maken van het totale aantal besmette bedrijven, de omvang van het besmette gebied of waar het centrum zich bevindt. Het virus waart waarschijnlijk al minstens anderhalve maand tot twee maanden rond in Nederland.


Op advies van de deskundigen doet GD retrospectief onderzoek op basis van gegevens uit melk- en bloedmonsters van de afgelopen maanden om zo het verloop in de tijd en de mate van besmetting in beeld te krijgen. De uitkomsten van dit onderzoek worden in de loop van de week verwacht.


Geen aanvullende vervoersbeperkingen

Er komen vooralsnog geen aanvullende vervoersbeperkingen. Adema stelt dat het effect daarvan beperkt is, wanneer er sprake is van een groot verspreidingsgebied. De omvang van het gebied is nog niet duidelijk. Dat wordt nu in kaart gebracht.

Op het moment dat daar meer duidelijkheid over is, beoordeelt de minister of en welke aanvullende maatregelen effectief kunnen zijn. Het blauwtongvirus wordt overgebracht door knutten. De verspreiding van knutten beperken noemt Adema niet mogelijk.

Veehouders krijgen het advies terughoudend te zijn met dierbewegingen. Het risico bestaat dat niet alleen besmette dieren, maar ook besmette knutten met een transport worden verplaatst. Verder leert de ervaring van de uitbraken in 2006-2009 dat opstallen van runderen in goed geventileerde stallen enigszins beschermend werkt.


Zuid-Europa

Blauwtong virus 3 is tot nu toe in de Europese Unie alleen vastgesteld op de Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië. Hoe het virus de sprong naar Nederland heeft gemaakt, is nog onduidelijk. Tegen het virus is geen geschikt vaccin beschikbaar.

Adema noemt dat een tegenvaller voor veehouders. Vaccinatie is namelijk het belangrijkste instrument om blauwtong te voorkomen. Er vinden nu gesprekken plaats met farmaceuten om de mogelijkheden van vaccinatie te verkennen. Blauwtong is niet overdraagbaar door direct contact tussen dieren en ook niet besmettelijk voor mensen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer