Dierenarts Piet Vellema: 'Snel ingrijpen bij blauwtong'

Een pasklare behandeling voor blauwtong bestaat niet. Als niet-geënte schapen besmet raken, is snelle pijnstilling en ontstekingsremming een must.

Dierenarts+Piet+Vellema%3A+%27Snel+ingrijpen+bij+blauwtong%27
© Bram Becks

'Hoe sneller de ingreep, hoe beter de dieren reageren', zegt dierenarts Piet Vellema. De behandeling moet volgens hem gericht zijn op pijnstilling, op ontstekingen remmen en bijkomende bacteriële infecties voorkomen.

Om de kans op herstel te vergroten, is extra verzorging belangrijk. Hiervoor is het raadzaam om de dierenarts in te schakelen. Volgens Vellema kan bij ernstige acute ontstekingen een behandeling met corticosteroïden (dexamethason) zinvol zijn. 'Maar let op, dien het slechts eenmaal toe en geef geen corticosteroïden aan drachtige dieren', zegt Vellema in het vakblad Het Schaap.


Pijn

Daarnaast adviseert de dierenarts om NSAID's toe te dienen. Dit zijn ontstekingsremmende middelen zoals flunixinemeglumine. Ze verminderen de pijn en remmen ontstekingsreacties. Vellema: 'Geef eventueel antibiotica om bijkomende bacteriële infecties te behandelen en te voorkomen.'

Ook stress heeft invloed op aangetaste koppels. Om contact met knutten te verminderen, is het goed om ze binnen op te stallen. Dit is volgens de dierenarts overigens ook aan te raden voor niet-aangetaste koppels.


Insecticiden niet nuttig

Behandeling met insectenwerende middelen en insecticiden heeft geen zin, niet bij geïnfecteerde dieren maar ook niet bij dieren die nog niet zijn besmet met blauwtong. Verder is een goede vochtvoorziening noodzakelijk, zo nodig via een infuus. Ook makkelijk verteerbaar (geweekt) voer is gewenst bij zieke dieren.

Het is ook nog niet bekend hoe het virus Nederland heeft bereikt. Daarom kunnen ook op dit gebied nog geen preventieve maatregelen worden genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer