Met EHD bij runderen opnieuw knuttenziekte in Europa

In Europa is voor het eerst epizoötische hemorragische ziekte (EHD) vastgesteld bij runderen. Dat zegt het Franse voedselagentschap Anses. Net als blauwtong wordt de ziekte overgedragen door knutten. De ziekte werd oktober 2022 voor het eerst in Europa aangetroffen op Sardinië en heeft verschillende veestapels in Italië en Spanje getroffen, meldt Vilt.be.

Met+EHD+bij+runderen+opnieuw+knuttenziekte+in+Europa
© Pixabay

EHD, voor het eerst ontdekt in 1955 in de Verenigde Staten, treft vooral witstaartherten en vee. Het virus heeft zich sindsdien verspreid naar Azië, Australië en Afrika. Tot vorig jaar waren er in Europa geen gevallen vastgesteld.

Bij runderen veroorzaakt deze potentieel dodelijke ziekte koorts, anorexia, kreupelheid en ademnood. Ook kleine herkauwers kunnen het virus bij zich dragen, maar tot nu toe zijn er geen symptomatische gevallen vastgesteld. Het kan niet op mensen worden overgedragen.


Steekmuggen

Het virus wordt overgedragen door steekmuggen van het geslacht culicoides. 'Vijftien jaar geleden hadden we nooit gedacht dat de ziekte op een dag in Europa zou aankomen. De verspreiding is een direct gevolg van klimaatverandering, waardoor de muggen in onze regio's kunnen overleven', zegt Stéphan Zientara, directeur van de gezamenlijke onderzoekseenheid Virologie van Anses, Inrae en de Alfort National Veterinary School.

EHD werd eind 2022 niet alleen in Sardinië, maar vlak daarna ook in Andalusië en Sicilië gevonden. 'Hoewel het mogelijk is dat het virus is binnengebracht door het transport van besmet vee, is de meest waarschijnlijke hypothese dat muggen door de wind over de Middellandse Zee zijn vervoerd. Dit zou het gelijktijdig optreden van de ziekte op meerdere plaatsen in Zuid-Europa verklaren', vervolgt Zientara. 'Het virus is identiek aan een virus dat in 2021 in Tunesië is ontdekt.'

Omdat er geen vaccin beschikbaar tegen dit serotype, overwegen fabrikanten een geschikt vaccin te ontwikkelen. Zolang dat er niet is, kan worden geprobeerd de dieren te testen en transport van herkauwers uit besmette gebieden te verbieden. Volgens Zientara is deze maatregel is nog relatief ondoeltreffend.

Daarbij komt dat het onduidelijk is of Europese herten vatbaar zijn voor de ziekte. Op Sardinië is één besmet hert aangetroffen, het is nog te vroeg om te zeggen of het om een opzichzelfstaand geval gaat. In Frankrijk is een bewakingssysteem opgezet om elk verdacht dier, ook onder de wilde dieren, te analyseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer