Kipselectienest sorteert niet-leggende hennen uit koppel

Een legnest dat kippen die geen eieren meer leggen uit het koppel selecteert. Dat zou het Kipselectienest moeten gaan doen. Al is daar volgens Albert Hoekerswever van HubOranje nog wel flink praktijkonderzoek voor nodig.

Kipselectienest+sorteert+niet%2Dleggende+hennen+uit+koppel
© Albert Hoekerswever

Het idee om niet-leggende hennen uit het koppel te selecteren komt van pluimveehouder Douwe de Jong uit het Friese Parrega. De pluimveehouder wil zijn leghennen langer aanhouden. Maar hoe langer de legperiode, hoe meer kippen er zijn die geen eieren meer leggen. Die kippen wil hij er dan uit selecteren, omdat ze wel voer eten, maar daar geen eieren tegenover stellen.

Het zes jaar oude idee is in samenwerking met Bram Tenkink (op de foto) uitgewerkt in het Kipselectienest. Kippen die in het nest komen en een ei leggen, komen aan de andere kant weer uit het nest. Kippen die geen ei leggen, komen in principe niet in het nest en blijven achter aan de ene kant.


Goed testen

'Het klinkt eenvoudig, maar of het werkt moeten we in de praktijk goed testen. En dan is de vraag bijvoorbeeld wat je doet met de hennen die geen eieren meer leggen', benadrukt Hoekerswever.

Later dit jaar worden daarom drie Kipselectienesten in een oudere leghennenstal met honderd hennen geplaatst om alle kinderziektes eruit te halen. 'Als het dan werkt, is nog een grootschaliger test nodig om het echt praktijkrijp te maken', zegt Hoekerswever.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer