Mooi zakcentje meepikken met uitgelegd koppel

Een pluimveehouder verdient zijn investering in leghennen terug met de verkoop van eieren. De restwaarde van een uitgelegde kip is meestal bijzaak. Toch brachten deze voor de soep bestemde dieren de afgelopen ronde voor sommige pluimveehouders een mooi zakcentje op.

Mooi+zakcentje+meepikken+met+uitgelegd+koppel
© Twan Wiermans

Eén keer per anderhalf jaar beslist een legpluimveehouder zijn kippen af te voeren voor de slacht. Het afzetten van hennen is geen belangrijk issue, omdat het nauwelijks doortikt in het rendement van een kippenbedrijf. Een pluimveehouder geeft aan blij te zijn als hij de vang- en laadkosten met de opbrengst van de uitgelegde kippen kan betalen.

Deze kostenpost loopt steeds verder op en ligt nu tussen de 15 en 17 cent per geladen hen. Bovendien kunnen de ‘soepkippen’ alleen via handelaren afgezet worden bij een zeer beperkt aantal slachterijen.


Prijsverloop in legronde

Bij de prijsbepaling is de Barneveld slachtkippennotering, die wekelijks wordt vastgesteld voor de week erop, vaak het uitgangspunt. De prijs voor een uitgelegde hen is afhankelijk van de kleur van het verenkleed. Witte hennen zijn lichter en hebben een lagere notering per kilo levend gewicht dan uitgelegde bruine kippen. Een nuchtere uitgelegde witte kip weegt gemiddeld 1,5 tot 1,6 kilo levend gewicht, bruine koppels wegen levend gemiddeld 1,8 tot 1,9 kilo per uitgelegde hen.Nagenoeg elke pluimveehouder in Nederland heeft sinds januari 2022 een legronde afgerond en te maken gehad met de afzet van uitgelegde hennen. De aaneengesloten periode van tachtig weken tot en met week 28 in 2023 kenmerkt zich door een extreem prijsverloop, blijkt uit de Barneveld slachtkippennotering.

Gemiddeld was de notering per uitgelegde witte en bruine leghen goed voor respectievelijk 26 en 31 cent per kilo. In de periode januari 2021 tot en met week 28 in 2022 moesten pluimveehouders genoegen nemen met respectievelijk 14,5 en 19,5 cent per kilo.

Of uitgelegde kippen tijdens een prijspiek worden geleverd of juist in een prijsdal, maakt aardig wat verschil. De hoogste weeknotering voor een witte legkip was vijf weken op rij 39 cent per kilo. Deze prijspiek was historisch hoog en kwam tot stand in de aanloop naar Pasen 2023. Toen werd ruim 25 procent meer betaald voor de eieren dan in 2022. De eierprijzen bleven daarna nog vrij lang op een hoog niveau, waardoor pluimveehouders besloten koppels langer te houden.Omdat het aanbod van uitgelegde hennen daarna fors toenam en met de vakantieperiode in zicht, werd medio juli nog slechts 7 cent per kilo genoteerd. Een ondernemer die veertigduizend uitgelegde witte hennen verkoopt, scheelt het een kleine 20.000 euro of die in een piek- of dipweek levert.


Wel of geen toeslag

Bij bruine leghennen is dat opbrengstverschil groter. De slachtkippennotering ligt standaard 5 cent per kilo boven die van de witte uitgelegde kip en er zit meer vlees aan dat kippenkarkas. De uitzondering daarop was de periode van vijf weken met een 4 cent hogere prijspiek.

Voor een boer die een koppel van veertigduizend bruine leghennen afvoert voor de slacht, scheelt het dan bijna 23.000 euro of die levering op de prijspiek of in het prijsdal is. Toeslagen beïnvloeden de opbrengsten van uitgelegde hennen. In de aanloop naar Pasen en de kerstdagen neemt bijna geen enkele pluimveehouder afscheid van uitgelegde hennen, terwijl kippenslachterijen graag continuïteit houden in hun bedrijfsvoering en afzet.

Volgens een handelaar is dit jaar wel eens tot 15 cent per kilo op de basisnotering extra betaald. Bij een torenhoog aanbod en gepuzzel met het rondkrijgen van de slachterijplanning, zoals rond de zomersluiting, is die toeslag soms nul. De pluimveehouders mogen dan soms hun handen dichtknijpen als hun koppels volgens planning weggaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer