Eerste kipcaravan voor goed doel op transport naar Oeganda

Legpluimveehouders Peter van Agt en Frank de Ronde scheepten dinsdag 11 juli een kipcaravan in voor transport naar Oeganda. 'De kipcaravan gaat naar stichting Angel's Center in Oeganda om enerzijds een duurzame geldstroom voor de families met gehandicapte kinderen te genereren en anderzijds te laten zien dat kinderen met een beperking prima hun steentje kunnen bijdragen in de maatschappij. Met support ter plekke en vanuit Nederland', zegt Van Agt.

Eerste+kipcaravan+voor+goed+doel+op+transport+naar+Oeganda
© Peter van Agt

De Ronde, legpluimveehouder in Drenthe en Groningen, reist samen met een medewerker van Van Agt en twee medewerkers van zijn eigen bedrijf over een maand naar Oeganda om de kipcaravan te installeren. Deze gaat voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt fungeren als werkplek.

'Kippen verzorgen, eieren afrapen, inpakken en verkopen, zodat ze deelnemen aan de maatschappij en zelf geld verdienen', zegt Van Agt, legpluimveehouder en oprichter van coöperatie Egg & People die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt en inzet als hulpboer.


Leven met handicap

Frank en Amanda de Ronde kregen in 2009 een dochter, Cathelijne, met het downsyndroom. 'Door Cathelijne ben ik me gaan verdiepen in het downsyndroom. Als je geboren bent met een beperking, is het niet vanzelfsprekend dat je gewoon mee mag doen op school en werk. De verschillen in de wereld op het gebied van inclusie zijn groot', zegt Frank de Ronde.

'Via het Wereld Down Congres in India leerde ik Alfred Niwagaba en Rose Nambooze kennen. Zij zijn in Oeganda geboren en woonden in Antwerpen, toen in 2008 hun zoontje Abryl werd geboren met het downsyndroom. Gelukkig waren ze op dat moment in België, want Abryl had bij de geboorte flinke complicaties', zegt De Ronde.

Abryl Niwagaba kreeg operaties in België en groeide goed op. Door diverse stigma's over kinderen met een beperking in Oeganda komen ouders in een isolement terecht, als in een gezin een kind met een beperking wordt geboren. Om die reden zijn Niwagaba en Nambooze teruggegaan naar Oeganda en richtten zij Angel's Center for Children with Special Needs op. De stichting helpt kinderen en gezinnen door het geven van therapieën en probeert het stigma in Oeganda te veranderen.


Stichting opgericht

De Ronde: 'Geïnspireerd door de drive van Alfred Niwagaba en Rose Nambooze, de ervaring van Peter van Agt waarin mensen met afstand tot arbeidsmarkt tot bloei komen met het verzorgen van kippen in een kipcaravan, ontstond het idee om een Happy Chicken Farm in Oeganda op te zetten. Daarvoor hebben we stichting The Abryl Foundation opgericht.'

Na contact met Van Agt besloten de ondernemers samen met een aantal andere donateurs een kipcaravan te doneren. Van Agt bouwde met zijn bedrijf Fladderfarm Mobiel twee identieke caravans. 'Eén hebben we gemonteerd, de tweede in onderdelen erbij gelegd, zodat we niets vergaten. Die onderdelen hebben we op 11 juli in een container geladen', zegt Van Agt.

Het schip is donderdag vertrokken en komt op 13 augustus in Oeganda aan. Het chassis hebben ze hier met een kraan in de container getild. Er is gereedschap mee dat naderhand daar blijft. Hoe ze daar het chassis er weer uit krijgen, organiseren ze ter plekke. De Ronde gaat in september naar Oeganda om de eerste kipcaravan samen met Alfred op te bouwen.


The Abryl Foundation

De doelstelling van stichting The Abryl Foundation is om gezinnen die vaak onderdeel van kleine gemeenschappen zijn, uit hun isolement te halen door een caravan bij deze gezinnen te plaatsen. Het kind kan dan werkzaamheden verrichten, laten zien dat hij of zij gewoon mee kan doen. Er komen inkomsten voor de gezinnen. De verwachting is dat het negatieve stigma over het hebben van een kind met een beperking langzaam verbetert.

De eerste kipcaravan wordt geplaatst bij het Angel's Center en de volgende kipcaravan gaan ze daar bouwen.


Spoedcursus

'Een koppel van driehonderd leghennen is besteld en later dit jaar reis ik naar Oeganda voor de start en een spoedcursus kippen houden', zegt Van Agt. Niwagaba en Nambooze zijn al twee keer in Nederland geweest voor een opleiding kippen houden bij de Happy Chicken Farm.

'De waarde van dit project is enorm voor deze Oegandese stichting. Ik heb het volste vertrouwen in Alfred en Rose. Zij kennen de Europese mentaliteit en hebben gezien en ervaren hoe wij hier in Nederland een arbeidsparticipatieproject oppakken. Natuurlijk blijven we de voortgang volgen', benadrukt De Ronde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 8°
    90 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    90 %
  • Zondag
    7° / 5°
    90 %
Meer weer