Regen maakt toegang tot aardappelpercelen onmogelijk

De vele neerslag en de voortdurende regenbuien maken het akkerbouwers onmogelijk om hun landwerk voort te zetten. Op de foto is te zien dat het water tussen de aardappelruggen staat op een perceel lichte zandgrond in het Midden-Limburgse Baexem.

Regen+maakt+toegang+tot+aardappelpercelen+onmogelijk
© Twan Wiermans

Het betreft een lokaal verschijnsel. In de hele provincie is het nat, maar niet overal staat het water tussen de aardappelruggen of is sprake van ondergelopen percelen. Zorgen over phytophthora zijn er wel. 'Ik zou nu graag het land op willen om een phytophthorabestrijding uit te voeren, maar ik kan het land niet op', zegt akkerbouwer Bert Merx in het Zuid-Limburgse Bocholtz.

Volgens Merx, naast akkerbouwer LLTB-bestuurder, zijn de huidige weersomstandigheden ideaal voor de ontwikkeling van phytophthora. 'De schimmel breidt zich hard uit. Zoals het nu lijkt, kan ik op zijn vroegst midden volgende week pas weer het land op voor de bestrijding.'


75 millimeter

De eerste regenbuien van betekenis in Limburg vallen sinds vorige week donderdag. Sindsdien heeft Merx al 75 millimeter in zijn regenmeter opgevangen. 'Er staat geen water tussen de aardappelruggen, maar het is hier op de lössgrond wel glibberig. Vooral op de hellingen heb je nu veel te weinig grip', licht hij toe. 'Dan kun je wel rondrijden met de auto en kijken waar je terechtkunt, maar tegen de tijd dat je er met de spuit bent, is er alweer een bui.'


De akkerbouwer stelt dat er eerst een paar dagen drogend weer nodig is om onder goede omstandigheden het land op te kunnen. 'Het mooist is een paar dagen zonnig weer boven de 25 graden, waardoor het snel kan opdrogen. Bij gematigd weer zal phytophthora zich verder uitbreiden. Die kans is op het moment groot, want voorlopig lijkt het wisselvallig weer te blijven', betreurt hij.







Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer