Alle weidedieren in Vlaanderen krijgen beschutting

Als het aan de Vlaamse regering ligt, moeten alle weidedieren in Vlaanderen over ruim vijf jaar toegang hebben tot beschutting. Dat staat in de nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn. Deze regel geldt nu al voor paarden, maar gaat nu ook voor andere weidedieren gelden.

Alle+weidedieren+in+Vlaanderen+krijgen+beschutting
© Twan Wiermans

In de regeling wordt voorzien in een overgangsperiode van vijf jaar, zodat veehouders de gelegenheid hebben om aanpassingen te doen, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts gaat er vanuit dat het decreet ingaat per 2024.

Vanaf 2029 worden de nieuwe regels dan van kracht. De Vlaamse regering heeft de codex al goedgekeurd. De nieuwe regelgeving wordt nu voorgelegd aan het Vlaams parlement. Bij goedkeuring vervangt het de huidige dierenwelzijnswet.


Uitzonderingen volgen later

De nieuwe regelgeving gaat gelden voor zowel dieren die dag en nacht buiten lopen, als voor dieren die alleen overdag in de wei worden gelaten. Alleen dieren die vrij kunnen kiezen tussen weide of stal hoeven geen extra beschuttingsplekken te krijgen. Of de regels ook gaan gelden voor dieren die worden ingezet voor de begrazing van bermen en langs water, is nog niet duidelijk. Uitzonderingen worden op een later moment ingevuld.

Het doel van de nieuwe regelgeving is om hittestress bij dieren te voorkomen. Beschutting kan een dak of stal zijn, maar ook bomen en hagen gelden als beschutting. Er komt geen extra financiering vanuit de overheid om aanpassingen mee te bekostigen. Zoals het er nu naar uit ziet, zullen Vlaamse veehouders dit zelf moeten betalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer