GD waarschuwt veehouders voor risico's drinken oppervlaktewater

Het verstrekken van oppervlaktewater als drinkwater voor vee brengt risico's met zich mee, stelt Royal GD. Het water kan namelijk sterk wisselen in kwaliteit. Goed water is helder, kleurloos en geurloos. Vooral bij warm weer zijn er factoren die deze kwaliteit beïnvloeden. Daarbij zijn dieren bij hoge temperaturen dorstiger en drinken ze meer.

GD+waarschuwt+veehouders+voor+risico%27s+drinken+oppervlaktewater
© Monique Jansen

Zo kunnen blauwalgen ervoor zorgen dat de sloot een groene waas in de vorm van een filmlaag bevat. In sommige gevallen leidt de aanwezigheid van de veroorzakende cyanobacteriën op een rode of gele film. De uitscheidingsstoffen van deze bacteriën zijn giftig voor koeien, schapen en paarden.

Zo kan de gifstof bij koeien zorgen voor lever- en nierschade. Soms treedt door leverschade enkele weken later zonnebrand op. Ook kan de gifstof bij koeien leiden tot zenuwverschijnselen zoals zwakte, benauwdheid en sterfte. De blauwalgbacterie gedijt goed in voedselrijk, stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius.


Waterstofsulfide

Ook kan in sloten met veel afgestorven planten of een laag slib het giftige waterstofsulfide ontstaan. Dit als gevolg van rottingsprocessen ontstane gas is herkenbaar aan de geur van rotte eieren. Opname van dit gas kan leiden tot ademhalingsproblemen, benauwdheid en sterfte van vee.

Als er dode dieren in het water terechtkomen, is er een risico op botulisme bij koeien die dat water drinken. Botulisme wordt veroorzaakt door gifstoffen die worden geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Koeien die deze stoffen binnenkrijgen, kunnen kampen met zenuwverschijnselen, zoals zwakte, verlammingen en sterfte.


Verontreiniging met mest

Verder kan oppervlaktewater besmet raken door verontreiniging met mest, zoals bij weidegang of afspoeling van uitgereden mest. Veedrinkwater is een belangrijke route van verspreiding van Salmonella spp. bij runderen, zowel bij de verspreiding binnen een besmet rundveebedrijf als bij de verspreiding tussen rundveebedrijven. Veehouders kunnen een watermonster laten onderzoeken bij GD op Salmonella spp.

Veehouders die twijfelen over de algehele kwaliteit van het drinkwater, kunnen het water door Royal GD laten controleren op ammonium, nitriet, natrium, ijzer, mangaan, hardheid, bacteriologische en mestverontreiniging. Dit wordt de Drinkbakcheck genoemd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer