Voorkom daling van het melkvetgehalte in het voorjaar

Er zijn twee redenen waarom de start van het weideseizoen vaak leidt tot een daling van het melkvetgehalte.

Voorkom+daling+van+het+melkvetgehalte+in+het+voorjaar
Speerstra Feed Ingredients
© Kennispartner

De suikers in voorjaarsgras zijn meestal zogenoemde ‘snelle’ suikers. Dit betekent dat de koe deze suikers snel verteert. Hierdoor wordt de pens van de koe onvoldoende gestimuleerd.

Een goede stimulatie van de pens is juist heel belangrijk voor de aanmaak van azijnzuur en boterzuur. Deze bouwstoffen zijn onmisbaar voor het aanmaken van melkvet.

De tweede reden van een daling van het melkvetgehalte bij de start van het weideseizoen is, dat voorjaarsgras veel onverzadigde vetzuren bevat. Net als snelle suikers zorgen onverzadigde vetzuren voor onvoldoende pensstimulatie en remt het de melkvetproductie.


Pas rantsoen aan op voorjaarsgras

Door het rantsoen van de koe goed aan te passen op het voorjaarsgras kan de daling van het melkvetgehalte zo veel mogelijk worden voorkomen. Zo kan het zetmeel- en suikergehalte worden verlaagd en meer vezelrijk voer (structuur) worden gevoerd.

Dit stimuleert de pens van de koe en zorgt ervoor dat er voldoende bouwstoffen (azijnzuur en boterzuur) worden aangemaakt voor de productie van melkvet. Ook het voeren van pensbestendige verzadigde vetten kan een daling van het melkvetgehalte beperken.

BergaFat F-100 is een 100% plantaardig product dat voornamelijk uit verzadigde vetten bestaat. Deze vetten worden pas in de darm verteerd en kunnen direct worden omgezet in melkvet. De resultaten zijn vaak al na enkele dagen zichtbaar.

Vraag naar BergaFat F-100 bij uw voeradviseur of neem vrijblijvend contact op met Speerstra Feed Ingredients. Benieuwd naar meer aandachtspunten bij het voeren van vers gras? Lees hier verder.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Speerstra Feed Ingrediënts

Speerstra Feed Ingredients

Speerstra Feed Ingredients is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector (rundvee, varkens,...

Lees verder »

Meer van Speerstra Feed Ingredients

Lees ook

Meer artikelen van Speerstra Feed Ingredients »

Artikelen over Speerstra Feed Ingredients