Lagere CO2-voetafdruk bij ideaal maai- of inschaarmoment

Meer eiwit halen van eigen land vraagt om maaien op het ideale moment. Net als met inscharen bij de ideale hoogte is hiermee de CO2-voetafdruk van het eigen ruwvoer te verlagen. De nieuwe Ruwvoer+-app van Agrifirm geeft een voorspelling op basis van de eigen grondsoort en regio over de stand van het gras en het weer en helpt zo de melkveehouder bij het nemen van de juiste beslissing.

Lagere+CO2%2Dvoetafdruk+bij+ideaal+maai%2D+of+inschaarmoment
© Twan Wiermans

De grasmonitor en maaimonitor van het ruwvoerplatform Ruwvoer+ van Agrifirm zijn de basis van de Ruwvoer+-app. Al jarenlang verzamelt de coöperatie met deze monitoren groeicijfers en voederwaardes van gras en mais en verspreidt deze onder een grote groep veehouders. Dankzij de app heeft de ruwvoerteler altijd de actuele VEM, ruweiwitgehalte, suikergehalte en gras- of maisgroei in beeld. Deze absolute cijfers vult het ruwvoerteam van Agrifirm aan met een advies op maat over beweiding, maaimoment en bemesting.

In de Ruwvoer+-app neemt Agrifirm actuele thema's zoals het verlagen van de CO2-voetafdruk mee. Dat kan met gras met een hoog VEM-gehalte en een laag aandeel celwanden (neutral detergent fibre (NDF)), door het verhogen van het aandeel eiwit van eigen land of het beheren van kruidenrijke graslanden. 'In de kuilanalyses van afgelopen jaren zien we dat er nog veel verbetering mogelijk is. Puur en alleen door het maaimoment te optimaliseren, is er winst te halen in kuilkwaliteit en daardoor ook op CO2-uitstoot', stelt Leo Tjoonk, teamleider ruwvoer bij Agrifirm. Met de regionale cijfers en adviezen is er dus winst voor de melkveehouders te behalen.


Voorspelling van groeicijfers

Als enige ruwvoerapp biedt de Ruwvoer+-app de gebruiker een voorspelling voor de komende week. Tjoonk: 'De app geeft extra informatie over de stand van het gras en het weer, wat kan helpen als de veehouder zelf twijfelt. De koppeling tussen absolute cijfers in combinatie met het regionale advies maakt de Ruwvoer+-app een unieke managementtool.'

De Ruwvoer+-app is een webapp en daarmee voor elke ruwvoerteler of loonwerker, zonder downloaden, simpel te benaderen op telefoon of computer via ruwvoerplus.nl/app.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer