Mona Keijzer is de premierskandidaat voor BBB

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft vrijdag Mona Keijzer gepresenteerd als premierskandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Op de kieslijst komt ze op plek twee, na lijsttrekker Caroline van der Plas.

Mona+Keijzer+is+de+premierskandidaat+voor+BBB
© Dirk Hol

De 54-jarige Keijzer maakte vorige maand bekend haar lidmaatschap van het CDA te hebben opgezegd. In het verleden was zij namens die partij Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet Rutte-III.


Keijzer gaf tijdens de presentatie van (een deel van) de kandidatenlijst aan dat ze 'vast voornemens' was om niet meer de politiek in te gaan. Het politieke vuur werd echter weer aangewakkerd toen ze een essay schreef over het falen van de overheid, waarna ze na een eerdere toenaderingspoging van BBB besloot de stap te zetten.


Overstap

In het kielzog van Keijzer maken ook de huidige Kamerleden Lilian Helder (nu nog PVV), Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink (beiden JA21) de overstap naar BBB. Helder komt op plek vier op de lijst, Pouw-Verweij op negen en Eppink op plek negentien. Zij stappen per direct over, waardoor BBB vanaf komende week niet één maar vier Kamerzetels heeft.

Van der Plas blijft in de aanloop naar de verkiezingen de nummer één van de lijst. Keijzer komt dus op plek twee. Op plek drie staat luitenant-kolonel bij de landmacht Gijs Tuinman. Hij is een van de drie huidige dragers van de militaire Willemsorde. BBB maakte vrijdag ook bekend dat landbouweconoom Cor Pierik van het CBS een plek op de lijst krijgt.

Mona Keijzer en de andere kandidaat-Kamerleden die door de BBB werden voorgesteld.
Mona Keijzer en de andere kandidaat-Kamerleden die door de BBB werden voorgesteld. © Dirk Hol

Nek-aan-nekrace

BBB voerde afgelopen maanden in de peilingen een nek-aan-nekrace met de VVD over welke partij de grootste gaat worden en de premier mag leveren. Met de toetreding van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, tot de verkiezingsstrijd zijn de peilingen flink opgeschud.

In de eerste Ipsos-peiling na de aankondiging van NSC lijkt het torentje voor BBB uit beeld te raken. De partij verliest daarin fors en zakt naar 13 zetels. NSC gaat met 31 zetels aan kop, gevolgd door GroenLinks/Pvda met 28 zetels en de VVD met 22 zetels. Partijsecretaris Henk Vermeer van BBB liet eerder al weten dat de premierskandidaat, toen nog zonder de naam Mona Keijzer te noemen, een Kamerzetel in zal nemen als de partij niet de grootste wordt.


Later meer

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer