BBB presenteert vrijdag kandidaat premierschap

Er wordt al weken reikhalzend naar uitgekeken. Wie schuift BoerBurgerBeweging (BBB) naar voren als kandidaat voor het premierschap?

BBB+presenteert+vrijdag+kandidaat+premierschap
© Dirk Hol

Vrijdag is het zover. Dan wordt 's middags om 15 uur de BBB-kandidaat gepresenteerd. Partijleider en boegbeeld Caroline van der Plas liet na de val van het kabinet al weten de functie van premier niet te ambiëren.

Even speelde de partij met het plan om van het premierschap een soort duofunctie te maken: een premier voor Binnenlandse Zaken en een minister die Nederland in de Europese Unie (EU) en het buitenland zou vertegenwoordigen. Dit laatste blijkt volgens de EU-wetgeving niet te kunnen. In de Europese Raad zijn alleen regeringsleiders welkom.


BBB maakt kans op een grote zetelwinst bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Of de zege net zo groot wordt als bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart is sinds vorige week onzekerder geworden. In een recente peiling is de partij voorbijgestreefd door Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt.


NSC grootste

NSC zou volgens I&O Research de grootste partij worden met 31 zetels. BBB komt in diezelfde peiling niet verder meer dan 13 zetels. Ook de combinatie PvdA-GroenLinks en de VVD scoren beter met respectievelijk 28 en 22 virtuele zetels.

Partijsecretaris Henk Vermeer van BBB liet eerder al weten dat de premierkandidaat van BBB een Kamerzetel in zal nemen, mochten de verkiezingsuitslag en kabinetsformatie niet leiden naar het Torentje.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer