Melkveehouder Woudstra richt bedrijf regeneratief in

Nieuwe Oogst houdt in samenwerking met LTO Melkveehouderij op maandag 18 september een webinar over een nieuwe waardering voor de sector. De oplossing hiervoor ligt volgens LTO in het ondernemerschap.

Jan Woudstra uit het Friese Menaam is bezig om zijn melkveebedrijf regeneratief in te richten. Hij richt zich daarbij vooral op biodiversiteit en natuur, een van de praktische waarden in die ambitie van LTO. 'Wij zijn als bedrijf op zoek naar de balans tussen economie en ecologie', weet Woudstra. 'Ik probeer zoveel mogelijk van mijn land te halen met zo weinig mogelijk input zoals kunstmest.'

Een van de maatregelen die Woudstra neemt, is het toevoegen van compost aan zijn bodem, oftewel Agricycling. 'Deze compostril was acht weken geleden nog gras. Dit wordt wekelijks omgezet met een machine waardoor er veel zuurstof in het product komt en zo kan composteren. In acht weken krijg je dan een soort potgrond. Dat is goud voor je bodem', vindt de melkveehouder.

Een andere maatregel is het plaatsen van voederhagen waardoor Woudstra de afrastering niet meer nodig heeft. 'Deze haag is veekerend, het jonge blad is een stukje voeding en de biodiversiteit is een lust om te zien met al die vogels in de haag', licht hij toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer