Overige melkveepartijen gaan door met Landbouwakkoord

Na het vertrek van de Dutch Dairymen Board aan de sectortafel melkvee- en kalverhouderij voor het Landbouwakkoord laten alle andere partijen uit de sector weten verder te onderhandelen om te komen 'tot een Landbouwakkoord dat perspectief biedt voor de melkveehouderij'. Tegelijkertijd trekken zij ook een streep. 'Als het niet mogelijk is om goede afspraken te maken over de genoemde onderdelen, heeft de verdere uitwerking van het Landbouwakkoord geen zin.'

Overige+melkveepartijen+gaan+door+met+Landbouwakkoord
© Burt Sytsma

Dat staat in een gezamenlijke verklaring van LTO-vakgroep Melkveehouderij, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, Agractie, De Natuurweide en Netwerk Grondig. De partijen spreken van een 'fundament met eisen' voor een Landbouwakkoord.

De partijen noemen een aantal zaken die van wezenlijk belang zijn voor de toekomst van de melkveesector. Volgens deze partijen moeten in het Landbouwakkoord duidelijke afspraken worden gemaakt over de beschikbaarheid van grond voor de melkveehouderij, het behoud van de agrarische bestemming en het borgen van de inspraak en zeggenschap van boeren in gebiedsprocessen, staat in de verklaring.


Derogatie

Verder heeft het verliezen van de derogatie grote gevolgen voor de inkomenspositie van melkveehouders. 'Het is daarom noodzakelijk dat er een nieuw systeem komt waarmee op bedrijfsniveau de toepassing van dierlijke mest optimaal benut kan worden en waarbij het sturen op doelen centraal staat. Alleen als in het Landbouwakkoord afspraken gemaakt kunnen worden over deze samenhangende onderdelen is de melkveehouderij in staat bijdragen te leveren aan de maatschappelijke doelen op het gebied van klimaat, natuur en waterkwaliteit.'

Verder bevestigen de partijen nogmaals dat er alleen een akkoord kan worden bereikt als er een oplossing is voor de PAS-melders en als de kritische depositiewaarde uit de wet gaat.


Dutch Dairymen Board vindt dat het Landbouwakkoord de democratische besluitvorming in de Eerste en Tweede Kamer verstoort. Dat is volgens Dutch Dairymen Board het geval 'omdat een akkoord als basis gaat dienen voor de wet- en regelgeving waar de Kamers mee in moeten stemmen'. Volgens Dutch Dairymen Board kan het parlement dan alleen nog maar 'slikken of stikken' wat in het akkoord is vastgelegd. Het Landbouwakkoord is volgens Dutch Dairymen Board 'verre van vrijblijvend'. De organisatie verwijst naar het Klimaatakkoord waar nu ook iedereen aan gebonden is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer