Boer die vreest voor kabels over land haalt bakzeil bij Raad van State

Een melkveehouder in het Friese Bolsward die vreest voor hoogspanningskabels over zijn landbouwgronden en een hoogspanningsstation vlak bij zijn bedrijf, heeft bakzeil gehaald bij de Raad van State. De hoogste bestuursrechter verklaarde zijn beroepen ongegrond.

Boer+die+vreest+voor+kabels+over+land+haalt+bakzeil+bij+Raad+van+State
© Dirk Hol

De melkveehouder is het niet eens met het inpassingsplan en het aanleggen van ondergrondse hoogspanningskabels. Dit maakt deel uit van een plan om het 110 kV-net in Noord-Nederland te versterken. De boer vreest dat het nieuwe hoogspanningsstation negatieve gevolgen heeft voor zijn woon- en leefklimaat, zijn gezondheid en dat van het vee.

Daarbij wijst de ondernemer op de gevolgen van blootstelling aan magneetvelden en de aspecten geluid en uitzicht. Ook attendeert hij op de consequenties voor zijn bedrijfsvoering vanwege de aanleg van de nieuwe ondergrondse hoogspanningskabels en de twee opstijgpunten, waaronder het verlies van een deel van de bij hem in gebruik zijnde landbouwgrond.


Ander kabeltracé

De melkveehouder wenst dat voor een andere kabeltracé was gekozen. In plaats van de in het inpassingsplan gekozen route ten noorden van zijn bedrijfslocatie, door de boer ook wel omschreven als route 2, had volgens hem moeten worden gekozen voor een route ten zuiden van zijn bedrijfslocatie langs het bedrijventerrein De Marne, door hem ook wel omschreven als route 1.

Ook bij route 1 lopen de kabels weliswaar over de door hem gepachte landbouwgronden, maar komt zijn bedrijfslocatie volgens de ondernemer minder in een driehoek van spanningsvelden te liggen. Daarbij wijst hij erop dat zich in de huidige situatie al twee hoogspanningslijnen op beperkte afstand, namelijk op minder dan 100 meter van zijn woning en bedrijfsgebouwen, bevinden. Daarnaast biedt de keuze voor route 1 volgens hem de mogelijkheid om de ondergrondse hoogspanningskabels aan te sluiten op twee bestaande hoogspanningsmasten op het bedrijventerrein.

Volgens de hoogste bestuursrechter hebben de minister van Economische Zaken en Klimaat en de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voldoende gemotiveerd waarom ze niet voor route 1 hebben gekozen, de route die de melkveehouder als gewenst alternatief ziet. Bovendien ligt de woning van de ondernemer niet binnen een bepaalde magneetveldzone. Het is daarom niet aannemelijk dat het inpassingsplan wat betreft het aspect magneetvelden negatieve invloed heeft op de gezondheid van de boer en het vee.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer