LTO Noord: vergeet boer niet bij keuze hoogspanningstracé Flevoland

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en netbeheerder Tennet dreigen de belangen van agrarische bedrijven in Flevoland te vergeten. Daar waarschuwt LTO Noord voor in een reactie op een projectbeschrijving die moet leiden tot een tracékeuze voor een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Ens in de Noordoostpolder en het Noord-Hollandse Diemen.

LTO+Noord%3A+vergeet+boer+niet+bij+keuze+hoogspanningstrac%C3%A9+Flevoland
© Marcel Berendsen

Hoewel de initiatiefnemers in de conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau aangeven de inbreng van regionale overheden, externe partijen en betrokkenen in de omgeving te willen meenemen, ontbreekt in het onderzoeksvoorstel de landbouw bijna geheel. 'Er is zelfs geen paragraaf over de landbouw geschreven. Er wordt alleen maar gesproken over bedrijven en/of grondeigenaren', schrijft LTO Noord in een reactie.

De agrarische belangenorganisatie wijst erop dat het participatieproces representatief moet zijn voor de mensen die het betreft. 'Daar hoort zeker in het landelijk gebied van Flevoland nadrukkelijk ook de landbouw bij.'


Meer onrust

Volgens LTO Noord is het stuk daarmee onbruikbaar. 'De huidige invulling, met daarin een marginale rol voor de agrariërs in het gebied, zal voor nog meer onrust zorgen dan er al is.'


Bij de tracékeuze is het voor de grondeigenaren van belang als de voor hen minst bezwaarlijke variant wordt gekozen, merkt LTO Noord nog op. 'Daarom moet dit goed in beeld worden gebracht.' Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Tennet hebben als zoekgebied geheel Oostelijk en Zuidelijk Flevoland aangewezen.

Omdat Flevoland zoveel mogelijk agrarisch moet blijven, wenst de landbouw geen natuurcompensatie, waarschuwt LTO Noord. 'In Flevoland moeten we trots zijn op de kracht van de agrarische sector. Daarom moeten we zuinig zijn op agrarische gronden.' De organisatie roept de initiatiefnemers op om met de ondernemers in gesprek te gaan om zo de juiste keuzes te maken bij de aanleg van de nieuwe elektriciteitsverbinding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer