Nieuwe hoogspanningsleidingen in Flevoland gepland

Netbeheerder Tennet en het ministerie van Economische Zaken willen een nieuwe hoogspanningsverbinding voor elektriciteit aanleggen tussen Ens via Lelystad naar het Noord-Hollandse Diemen. De capaciteit van de huidige verbinding heeft rond 2030 zijn maximum bereikt, verwachten de initiatiefnemers.

Nieuwe+hoogspanningsleidingen+in+Flevoland+gepland
© DIRK HOL

Het hoogspanningsstation in het Flevolandse Ens functioneert al als tussenschakel van het transport van in Noord-Nederland geproduceerde elektriciteit vanuit Vierverlaten in Groningen naar de randstad. Richting het zuiden loopt van daaruit een verbinding door Flevoland naar het verdeelstation bij de Maxima-centrale in Lelystad en verder door naar Diemen.

Volgens Economische Zaken en Tennet is nog geen tracé gekozen, maar zijn wel de noodzakelijke aan te sluiten grondstations in beeld. Het verdeelstation bij Lelystad is er daar één van. Gemiddeld genomen duurt een aanlegproces acht tot twaalf jaar.


Tracékeuze

De twee initiatiefnemers zijn inmiddels de verkenningen gestart in de aanloop naar een tracékeuze, meldt de Flevolandse gedeputeerde Jop Fackeldey aan Provinciale Staten. Daarbij wordt contact gezocht met overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en natuur- en milieuorganisaties.

Naast vernieuwing van het tracé Ens-Diemen, is ook sprake van een capaciteitsuitbreiding van de verbinding Ens-Vierverlaten door de Noordoostpolder. Dat zal in een later stadium worden opgepakt, verwacht hij. 'Het Flevolandse belang van een nieuwe hoogspanningslijn door de provincie is groot. Het kan bijdragen aan het oplossen van de huidige en komende knelpunten binnen de elektriciteitsinfrastructuur.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer