Veel pluimveehouders melden zich voor compensatie eierkartel

Al veel pluimveehouders hebben zich gemeld voor een collectieve actie van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) tegen het eierkartel. Zij willen geld zien, nadat bleek dat drie inkopers van eieren kartelafspraken hebben gemaakt tussen 2015 en 2019.

Veel+pluimveehouders+melden+zich+voor+compensatie+eierkartel
© Nieuwe Oogst

De kartelvorming is geconstateerd door de Autoriteit Consument & Markt. De handelaren zouden niet alleen illegale afspraken hebben gemaakt over prijzen en prijsverlagingen bij de inkoop van eieren. Ze hebben ook illegaal de markt verdeeld door onderling te bepalen wie van welke pluimveehouder eieren inkocht.

Dit was voor de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP en de NVP reden om in samenwerking met advocatenkantoor Lindenbaum in juli een webinar te houden over het eierkartel. Hierin is toegelicht dat leghennenhouders zich kunnen aanmelden om compensatie te vorderen voor de schade geleden door het kartel.


Damiën Berkhout van Lindenbaum legde uit dat het kartel niet alleen schade heeft veroorzaakt aan pluimveehouders die aan het eierkartel hebben geleverd, maar waarschijnlijk ook aan pluimveehouders die aan andere afnemers hebben geleverd en aan leveranciers van tafeleieren.

'Wanneer je kijkt naar het aantal geleverde eieren, dan heeft een substantieel deel van de markt zich aangemeld. Het aantal aanmeldingen loopt nog steeds op', constateert voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP.


Geen deadline

Volgens De Jong is er geen deadline voor het aanmelden. 'Maar het is voor ons fijn om dit zo snel mogelijk te doen. Het helpt ons ook om een goed aanbod te bedingen bij financiers voor de claim.'

Aanmelding voor de actie is gratis, vrijblijvend en staat open voor alle leghennenhouders. 'Het kartel maakte prijsafspraken en de pluimveehouders hebben hierdoor schade geleden. Zij hebben het recht om schade vergoed te krijgen via deze collectieve actie', stelt de vakgroepvoorzitter.

NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat: 'Hoe meer pluimveehouders zich aanmelden, hoe beter een vuist kan worden gemaakt om de schade vergoed te krijgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer