Experts: eierkartel was nadelig voor alle leghennenhouders

Update - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in mei drie eierproducenten veroordeeld die prijsafspraken maakten ten nadele van leghennenhouders. Vanavond, donderdag 13 juli om 19.30 uur, is er een webinar over het eierkartel waaraan alle pluimveehouders kunnen deelnemen.

Experts%3A+eierkartel+was+nadelig+voor+alle+leghennenhouders
© Henk Riswick

Volgens experts zijn niet alleen pluimveehouders benadeeld die aan deze drie eierhandelaren verkochten, maar ook veehouders die aan andere afnemers verkochten.

Advocatenkantoor Lindenbaum bereidt een rechtszaak voor tegen de bedrijven die deel uitmaakten van het kartel Interovo, Wulro en Global. Donderdag 13 juli organiseren belangenorganisaties LTO/NOP en NVP gezamenlijk een webinar om pluimveehouders in te lichten.

'De LTO/NOP-notering is gebaseerd op informatie van inkopers van eieren', legt advocaat Stefan Tuinenga van Lindenbaum uit. 'Experts hebben voor ons uitgezocht dat hierdoor ook andere leghennenhouders schade hebben geleden. Op basis van de LTO/NOP-prijs worden contractprijzen bepaald. Lagere LTO/NOP-prijzen zijn dus nadelig voor alle leghennenhouders. Waarschijnlijk niet alleen voor de industrieprijzen, maar ook voor de andere soorten eieren.'


In het webinar krijgen leghennenhouders informatie over wat het kartel inhield, hoe pluimveehouders hier schade door hebben opgelopen en hoe ze kunnen deelnemen aan de schadeprocedure.

De drie bedrijven maakten illegale prijsafspraken maar verdeelden de markt ook onderling. Het kartel was in elk geval actief tussen 2015 en 2019, maar heeft mogelijk ook daarna schade veroorzaakt. Alle pluiimveehouders kunnen zich aanmelden voor het webinar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer