5 vragen over schade door eierkartels
Pluimveehouders hebben minimaal 21 tot 92 miljoen euro schade geleden door twee eierkartels. Dat bleek tijdens een webinar van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Damiën Berkhout van advocatenkantoor Lindenbaum vertelde hoe pluimveehouders de geleden schade vergoed kunnen krijgen.
Welke eierkartels waren er?
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vastgesteld dat er sprake was van hardcore kartelvorming met zowel prijsafspraken als verdeling van de leveranciers. Het eerste kartel liep van 13 april 2015 tot en met 22 augustus 2016 tussen Wulro en Interovo. Het tweede kartel liep van 1 maart 2016 tot en met 1 augustus 2019 tussen Wulro en Global.
Wie hebben schade geleden?
De pluimveehouders die in de genoemde periode eieren leverden aan Global, Interovo en Wulro leden directe schade die door expertisebureau SEO is berekend op minimaal 21 miljoen tot 92 miljoen euro.
Economen gaan ervan uit dat de geleden schade nog hoger is en alle andere pluimveehouders schade hebben geleden omdat de door de eierkartels kunstmatig laag gehouden prijzen ook alle prijzen voor industrie- en tafeleieren in de genoemde periode hebben beïnvloed. Dat geldt niet alleen bij afzet in Nederland, maar ook in België en Duitsland.
Waarom is een stichting opgericht?
Door de belangen van de pluimveehouders onder te brengen in een stichting kunnen de pluimveehouders gezamenlijk optreden en dat maakt de zaak sterker. Pluimveehouders nemen gedurende een groot deel van de procedure anoniem deel. Naam en toenaam zijn bekend bij de stichting, maar niet bij de eierhandelaren. Pas op het moment dat de er een schikking is of dat er na een gerechtelijke procedure schade wordt uitgekeerd, worden gegevens bekend.
Waarom een externe financier?
De externe financier betaalt alle kosten van de procedure. Die kosten kunnen hoog oplopen, zeker als de eierhandelaren proberen om de procedure te rekken. Is er tussentijds extra geld nodig, dan bekostigt de externe financier dat. Pluimveehouders zullen aan het eind 20 tot 30 procent van hun vergoeding aan de externe financier moeten betalen.
Hoe nu verder?
Iedere pluimveehouder die in de genoemde periode eieren heeft geleverd, al dan niet aan de eierhandelaren van het kartel, kan zich vrijblijvend aanmelden voor deelname aan de stichting. Na aanmelding onderzoekt Lindenbaum of de pluimveehouder in aanmerking kan komen voor schadevergoeding. Daarna volgt de vraag om definitief deel te nemen. Omdat de ACM heeft aangegeven dat er sprake is van hardcore kartels, is er juridisch een sterke zaak en is de kans dat er geen schadevergoeding wordt uitgekeerd vrijwel nihil.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Vicon Schudder FANEX 684 SCHUDDER (BS) #25944
Gebruikt, € 12.645
-
SOLIS SOLIS 26
2022, € 10.500
-
Case IH PUMA 185 CVX STAGE V
2022, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT 10.11T
2013, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Zondag10° / 4°30 %
-
Maandag11° / 9°10 %
-
Dinsdag10° / 7°10 %