NVWA treedt hard op bij te veel medicijnresten in slachterijen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt de komende maanden extra monsters op slachthuizen voor paarden, geiten, kalveren en schapen. De toezichthouder treedt hard op, wanneer bij een dergelijk monster de hoeveelheid medicijnresten boven de maximale residulimiet zit. Aanleiding is een eerdere pilot, waarbij meerdere monsters boven die limiet uitkwamen en waarbij hard werd opgetreden.

NVWA+treedt+hard+op+bij+te+veel+medicijnresten+in+slachterijen
© Pixabay

De NVWA wil in het kader van voedselveiligheid dat geen enkel monster boven die limiet is. Bij die pilot, van september 2022 tot en met december 2022, werden 186 extra monsters genomen. Bij 20 hiervan zat de hoeveelheid medicijnresten boven de limiet. Het leidde tot meerdere boetes, die opliepen tot 10.000 euro. Die boete was voor het behandelen van een melkgeit met een geregistreerde pijnstiller, Carprofen, die niet is geregistreerd voor deze diersoort. Ook werd hier de wachttijd niet in acht genomen.

Woordvoerder Bjorn Elsebrock van de NVWA noemt de 186 extra monsters niet representatief en vindt het lastig om hier uitspraken over te doen. 'Maar 20 is in dit kader wel veel', legt hij uit.


De karkassen en de bijproducten worden vernietigd. Wanneer een dier medicijnen toegediend heeft gekregen in een periode voorafgaand aan de slacht, moet dit op een voedselketeninformatie (VKI)-formulier worden gemeld. Dit was niet bij alle dieren op orde. Hiervoor zijn schriftelijke waarschuwingen opgemaakt.


Wachttermijn

Verder valt op dat na de behandeling van boerderijdieren met medicijnen niet altijd voldoende rekening wordt gehouden met de wachttermijn. Elsebrock: 'Het is belangrijk dat de ondernemer aandacht heeft voor die wachttermijn. De veehouder is verantwoordelijk om deze wachttijd in acht te nemen.'

Vanwege de uitkomsten van de pilot blijft de NVWA aan de hand van extra, onaangekondigde, monsternames erop letten dat het toedienen van diergeneesmiddelen niet leidt tot problemen voor de voedselveiligheid. 'Voor ons als toezichthouder heeft dit prioriteit, omdat het om de voedselveiligheid gaat. Het is te intensief om ieder karkas te bemonsteren, maar we kunnen wel kijken naar het groter geheel. Door risicogericht te werken, kunnen we bepaalde bedrijven scherper in de gaten houden. Bijvoorbeeld omdat ze eerder in de fout gingen.'

Eerder gaf de NVWA aan ook extra te controleren op slachterijen voor rundvee en varkens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer