'Het is nu meer dan ooit tijd voor ons verhaal en dit is waarom'

We leven in een wereld die vol staat van polarisatie. Wij-zij-denken. Steeds vaker lijken we tegenover elkaar te staan als het aankomt op maatschappelijke onderwerpen. Maar liefst 1,4 miljoen Nederlanders hebben het contact met familie, vrienden en collega's verminderd of zelfs beëindigd omwille van meningsverschillen over actuele thema's.

%27Het+is+nu+meer+dan+ooit+tijd+voor+ons+verhaal+en+dit+is+waarom%27
© LTO Nederland

Reden voor Sire om een nieuwe campagne te starten met als thema: verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt. Hoe heeft het zover kunnen komen? Zijn wij elkaar ook aan het verliezen als het aankomt op een plek voor onze pony's en paarden in onze maatschappij?

Als voorzitter van LTO-vakgroep Paardenhouderij ga ik niet zeggen 'het beter te weten'. Mijn kennis gaat niet over polarisatie. Maar wel over het effect dat polarisatie heeft op onze prachtige paardensector die eigenlijk voor niets anders staat dan liefde voor het dier. Het raakt de sector dat ook deze doelwit lijkt te zijn van polariserende acties met verdraaide feiten en onjuiste informatie.

Meningen verschillen en dat is prima. Ook in onze paardensector. Het is juist toe te juichen dat we van mening verschillen, want daardoor krijg je gesprekken. Je kunt leren van elkaar, je inspireert elkaar en je beweegt wellicht vooruit op basis van nieuw opgedane kennis. De manier waarop wij als paardensector vooruit willen en mee willen bewegen met voortschrijdend inzicht. Met ook de hartenkreet dat toegeven dat je dingen beter kunt doen niet betekent dat alles en iedereen die omgaat met paarden verkeerd bezig is. Ook in onze paardensector is het niet zwart-wit.

We zijn een petitie gestart om duidelijk te maken dat we openstaan voor het gesprek

Marieke Toonders, voorzitter LTO-vakgroep Paardenhouderij

Er is een kleine groep die schreeuwt en extreme opvattingen uit over de paardensector. Sociale media worden ingezet als katalysator, politiek slaat aan het twijfelen en media worden geïnteresseerd om halve waarheden te publiceren. Want ook hier geldt: het is niet zwart-wit. Ieder verhaal heeft het recht op wederhoor.

Daarom een oproep vanuit de paardensector voor een eerlijk debat en open dialoog over de omgang met paarden. Verlies elkaar niet, maar kom erbij. Zoals ook de campagne van Sire beoogt. Als paardensector zijn we een petitie gestart. Niet om ons gelijk te krijgen, maar om duidelijk te maken dat we openstaan voor het gesprek. Kom eens in onze sector kijken en vorm je eigen mening over hoe wij (van) onze paarden houden. Daarom deze petitie. Heb jij al getekend?

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer