Nanobubbels kunnen ziektedruk in aardbeien verlagen

Michiel Penninx van Aardbeienkwekerij Penninx heeft begin vorig jaar een proef uitgevoerd met een nanobubblegenerator. Dit heeft op zijn kwekerij geresulteerd in een lagere ziektedruk en een hogere opbrengst.

Nanobubbels+kunnen+ziektedruk+in+aardbeien+verlagen
© Aardbeienkwekerij Penninx

Aardbeienkwekerij Penninx teelt sinds 2011 glasaardbeien op 1 hectare in het Brabantse Helenaveen. Hoewel de kwekerij jaarrond beschikking heeft over schoon hemelwater, bleef organische vervuiling een probleem in het irrigatiesysteem. ‘De organische vervuiling nam vooral in het vroege voorjaar toe, wanneer we weinig water gebruikten’, vertelt teeltmanager Michiel Penninx. ‘Ook in de zomer zagen we de organische verontreiniging toenemen.’

Daarom startte Penninx begin vorig jaar met een experiment met een nanobubblegenerator van Moleaer. ‘Een kraanvak van circa 25 procent van de oppervlakte werd gebruikt als controlegroep en kreeg geen behandeling met nanobubbels’, licht Penninx toe. ‘De overige 75 procent kreeg met nanobubbels verrijkt water.’ Het water uit de beide testgroepen werd gescheiden van elkaar opgevangen.


Lagere ziektedruk, hogere opbrengst

Uit de resultaten van de metingen van aardbeieninnovatiecentrum Fragaria Innova blijkt dat in het gewas zonder behandeling met nanobubbels hogere niveaus van pythium en phytophthora aanwezig waren. ‘Uit de DNA-scan bleek duidelijk dat zowel de pythium- als de phytophthora-gehaltes flink omlaag gingen na de behandeling met nanobubbels’, vertelt Penninx. Volgens het innovatiecentrum komt dit onder meer doordat de nanobubbels biofilm met ziekteverwerkers van de irrigatiesystemen af schuren.

Naast een lagere ziektedruk, zag Penninx een hoger gemiddeld vruchtgewicht en meer opbrengst in het deel van de kas dat behandeld werd met nanobubbels verrijkt water. In de Sonsation-aardbeien, die in de eerste maanden van het jaar geplant waren, was het gemiddelde vruchtgewicht op nieuw substraat 4,9 procent hoger en op oud substraat zelfs 6 procent. De productie van Favori-doordragers nam met 10,5 procent toe en op oud susbtraat met meer dan 12,5 procent.


Minder organische vervuiling

Penninx geeft aan dat het reinigen van de filters vierwekelijks op het programma stond. ‘Dat is inmiddels een stuk minder frequent. Ook het terugspoelen van het zandfilter van de bemestingsunit was veel minder vaak nodig. Het dagvoorraadbassin met gietwater bleef helder, bijna zonder enige vorm van organische vervuiling.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer