Gelderland heeft minstens 10 miljard nodig voor gebiedsopgave

Provincie Gelderland heeft 'in ieder geval 10 miljard' euro nodig voor het uitvoeren van de plannen voor het landelijk gebied, zei BBB-bestuurder Harold Zoet dinsdagavond tijdens een vergadering in het provinciehuis in Arnhem. In totaal is vanuit het Rijk voor alle provincies ruim 24 miljard euro beschikbaar.

Gelderland+heeft+minstens+10+miljard+nodig+voor+gebiedsopgave
© Vidiphoto

Gelderland meldde eerder al op een 'substantieel deel' van dat totaalbedrag te rekenen, maar nu meldde Zoet om hoeveel geld het volgens hem dus gaat. De provincies die al concrete bedragen hebben genoemd, vragen bij elkaar al meer dan de beschikbare 24 miljard euro. Dat bedrag is dus niet toereikend.

Het gaat om geld uit het transitiefonds. Dat is bedoeld voor stikstofmaatregelen en andere maatregelen van de provincies. Die maatregelen moeten onder meer beschermde natuur waar het slecht mee gaat helpen te herstellen.


1.800 piekbelasters

In Gelderland wonen ruim 1.800 piekbelasters. Dat zijn boeren die veel stikstof uitstoten dicht bij een beschermd natuurgebied. In heel Nederland gaat het om zo'n 3.000 potentiële piekbelasters. Verreweg het grootste deel woont dus in Gelderland.

Onlangs stelde het Rijk een regeling open waarmee zulke boeren kunnen worden uitgekocht. Als zij stoppen, scheelt dat potentieel veel stikstofneerslag in kwetsbare natuur. Zoet zei tijdens het debat in Arnhem dat het volgens hem niet zo is dat alle piekbelasters moeten stoppen. Als er van de 3.000 bedrijven '400 tot 500' willen stoppen, 'dan hebben we al een grote depositiedruk weggehaald', aldus de bestuurder.

Het debat over de aanpak van het landelijk gebied duurde dinsdagavond zo lang dat het volgende agendapunt, de wolf in Gelderland, werd uitgesteld naar woensdag. Dan gaat de vergadering van de Provinciale Staten verder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer