Noord-Brabant vraagt 252 miljoen euro voor natuurherstel

Het college van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant heeft een eerste pakket voor het Brabants Programma Landelijk Gebied aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangeboden. Daarin vraagt het college in eerste instantie 252 miljoen euro aan het Rijk voor natuurherstel.

Noord%2DBrabant+vraagt+252+miljoen+euro+voor+natuurherstel
© Dirk Hol

Provincies moesten voor 1 juli een eerste versie inleveren van het plan om de stikstofuitstoot drastisch terug te dringen en kwetsbare natuur te herstellen. Provincie Noord-Brabant kreeg een paar dagen respijt en diende donderdag haar plannen in. De provincie presenteerde eerder al een houtskoolschets van het plan. Die is nu aangevuld met een aantal no regret-maatregelen die volgens de provincie sowieso nodig zijn.

Hoewel er nog veel onduidelijkheden zijn vanuit het Rijk, heeft provincie Noord-Brabant ervoor gekozen om nu al een eerste pakket met maatregelen aan te leveren om daarmee aanspraak te kunnen maken op gelden uit het transitiefonds. Later komt de provincie nog met aanvullende maatregelen om aanspraak te kunnen maken op nog meer geld uit de pot van ruim 24 miljard euro.


Extensievere gronden

Het grootste deel van dit geld, 83 miljoen euro, wil de provincie volgens het Brabants Dagblad reserveren voor het extensiveren van gronden, vooral rondom Natura2000-gebieden. Verder wordt 20 miljoen euro uitgetrokken om een eigen Brabantse regeling tot de reductie van stikstofuitstoot te komen. Ook wordt 75 miljoen euro gereserveerd voor projecten om in de toekomst meer water vast te kunnen houden, de grondwaterstand te verhogen en verdroging tegen te gaan.

'Na toekenning van de middelen kunnen we als provincie samen met onze partners direct met de maatregelen aan de slag. Terreinbeherende organisaties, waterschappen, ZLTO, gemeenten: allemaal zien we de noodzaak in om de Brabantse natuur te herstellen en weer tot landbouwperspectief en ontwikkeling te komen. We staan in de startblokken', zegt De Brabantse gedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks).


Serieuze stap

'Voor de toekomst van het hele landelijke gebied is het van belang dat water, bodem en biodiversiteit weer op orde komen. Het totale herstel gaat nog langer duren. Maar met dit no regret-pakket aan maatregelen verwachten wij een serieuze stap te zetten in het terugdringen van stikstof en verdroging in kwetsbare gebieden. Daarmee zetten we een betekenisvolle stap om de vergunningverlening beter mogelijk te maken', stelt Roijackers.

Het Rijk moet nog oordelen over de Brabantse plannen en dan wel of niet instemmen met het gevraagde budget. De provincie verwacht dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit snel met een eerste reactie komt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer