USDA verlaagt oogstprognose voor tarwe

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft de wereldwijde oogstverwachting voor tarwe met 3,5 miljoen ton naar beneden bijgesteld, in vergelijking met vorige maand. Dit komt vooral door de droge groeiomstandigheden in Europa en Canada.

USDA+verlaagt+oogstprognose+voor+tarwe
© Twan Wiermans

In het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van vorige maand voorspelde USDA nog een wereldwijde tarweoogst van meer dan 800 miljoen ton. In het julirapport dat gisteren is gepubliceerd, gaat het Amerikaanse landbouwministerie uit van ruim 796 miljoen ton.

De lagere productie komt voor rekening van de Europese Unie (EU), Argentinië en Canada. Voor de EU wordt de oogst 2,5 miljoen ton lager ingeschat vanwege aanhoudende droogte in landen als Italië en Spanje, maar ook in Frankrijk en Duitsland. Hetzelfde geldt voor de Canadese provincies Alberta en Saskatchewan. Voor Canada is de verwachte oogst nu 35 miljoen ton, ten opzichte van 37 miljoen ton een maand geleden.



In Argentinië is de tarweproductie 2 miljoen ton naar beneden bijgesteld, omdat het uiteindelijke teeltareaal voor tarwe toch kleiner blijkt dan de overheid aanvankelijk had ingeschat. Tegenover deze lagere prognoses staat een hogere tarweproductie voor de Verenigde Staten (VS). Dit komt door het groter te oogsten areaal en de hoge opbrengsten van de eerste percelen die zijn gedorst. De VS verwacht een tarweoogst van ruim 47 miljoen ton.


Rusland veruit grootste exporteur

De verwachte wereldwijde consumptie van tarwe heeft USDA met 3 miljoen ton verhoogd tot 799,5 miljoen ton. Deze verhoging komt vooral voor rekening van het verbruik van tarwe in China voor veevoer. De internationale handel in tarwe schat USDA iets lager in, omdat wordt gerekend met lagere exportvolumes voor Argentinië en Canada. Wel is het Russische exportvolume verhoogd naar 47,5 miljoen ton. Daarmee blijft Rusland veruit de grootste exporteur van tarwe.

Alle veranderingen op de tarwebalans hebben tot gevolg dat de berekende theoretische tarwevoorraad op 1 juli 2024 daalt met 4 miljoen ton naar 266,5 miljoen ton. Deze voorraad is goed voor 17,3 weken consumptie. Voor China wordt de tarwevoorraad 2,5 miljoen ton lager ingeschat dan vorige maand. Maar met 137 miljoen ton ligt nog steeds meer dan de helft van de wereldwijd opgeslagen tarwe op voorraad in China.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer