Daling tarweprijs lijkt nog niet te stoppen

Veel optimisme over het aanbod zorgt voor aanhoudende druk op de noteringen van tarwe bij de internationale grondstofbeurzen. Zowel de Matif in Parijs als CBOT in Chicago noteren opnieuw lager dan twee weken geleden.

Daling+tarweprijs+lijkt+nog+niet+te+stoppen
© Marcel Berendsen

Bij de Matif wordt voor maaltarwe op levering in september een indicatieprijs afgegeven van 225 euro per ton. Deze notering is bijna 100 euro lager dan aan het begin van dit jaar en bijna 200 euro lager dan vorig jaar in mei, toen de tarweprijs zijn voorlopig hoogste punt bereikte.

De dalende prijzen zijn vooral het gevolg van optimisme over het aanbod voor het komende afzetseizoen. Dat wordt onder meer veroorzaakt door het definitieve besluit om de graandeal tussen Oekraïne en Rusland met twee maanden te verlengen. Dat neemt enige onzekerheid weg uit de markt, schrijft beursmakelaar De Vries & Westermann in een marktbericht.


Goede groeiomstandigheden

Verder blijkt uit veel oogstprognoses dat de groeiomstandigheden voor tarwe, zeker op het noordelijk halfrond, overwegend goed zijn. Analysebureau SovEcon gaat inmiddels uit van een tarweproductie voor Rusland van 88 miljoen ton, ten opzichte van 86,8 miljoen ton een maand geleden. Eerder verhoogde de Europese Commissie de verwachte hectareopbrengst voor tarwe in de Europese Unie naar 6,01 ton. Dat is 4 procent boven het meerjarig gemiddelde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer