USDA rekent op record wereldwijde tarweoogst

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA rekent voor het seizoen 2023/2024 op een wereldwijde recordoogst aan tarwe. Door de plus van 11 miljoen ton wordt de oogst op 800,2 miljoen ton geraamd. Ook houdt het USDA rekening met een hogere consumptie, meer handel en grotere voorraden.

USDA+rekent+op+record+wereldwijde+tarweoogst
© Burt Sytsma Photography

Het USDA schroeft de oogstraming naar boven bij, omdat het een grotere tarweoogst verwacht in Rusland, India, Oekraïne en de Europese Unie (EU). Dat staat in het nieuwste World Agricultural Supply and Demand (Wasde)-rapport dat vrijdag is gepubliceerd. Het Amerikaanse landbouwministerie verhoogt de theoretische eindvoorraad met 6,4 miljoen ton tot 270,7 miljoen ton op 1 juli 2024. Dat komt vooral door verhogingen voor India, Rusland en de EU.


De grote neerslaghoeveelheden dit voorjaar zorgden ervoor dat de opbrengstverwachtingen naar boven zijn bijgesteld. In Rusland is de oogst opgeschroefd met 3,5 miljoen ton naar 85 miljoen ton. Voor India geldt een stijging van 3,5 miljoen ton tot 113,5 miljoen ton. De EU-oogstraming plust met 1,5 miljoen ton tot 140,5 miljoen ton. Voor Oekraïne rekent het USDA met een tarweoogst van 17,5 miljoen ton, door een plus van 1 miljoen ton. Voor het land in oorlog blijft de productie onder vorig jaar door een areaalkrimp.

Plus in consumptie

Ook wat betreft consumptie verwacht het USDA een toename. De voorspelde wereldtarweconsumptie wordt ingeschat op 796,1 miljoen ton, door een stijging van 4,4 miljoen ton. Dit heeft vooral te maken met een hoger voer- en restverbruik voor China, Rusland en India. De hevige regenval in de Chinese provincie Henan leidt naar verwachting tot grotere tarwevoorraden van voerkwaliteit. Het verbruik in China aan voer- en reststoffen verhoogt het USDA met 2 miljoen ton naar 34 miljoen ton.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw voorziet dat Rusland opnieuw de grootste tarwe-exporteur wordt. Daarna volgen de EU, Canada, Australië, de Verenigde Staten en Argentinië. Voor Oekraïne rekent het USDA ook op een lichte plus in export.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer