USDA verwacht wereldwijd recordoogst aan tarwe

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA verwacht voor het seizoen 2023/2024 wereldwijd een recordoogst aan tarwe. Met een stijging van 1,5 miljoen wordt de wereldwijde oogst op 789,8 miljoen ton geraamd.

USDA+verwacht+wereldwijd+recordoogst+aan+tarwe
© Twan Wiermans

Dat staat in de nieuwste prognose van het ministerie dat vrijdag is gepubliceerd. De theoretische eindvoorraad wordt geraamd op 264,3 miljoen ton tarwe op 1 juli 2024. Dat is 1,9 miljoen ton minder dan de berekende eindvoorraad voor dit lopende seizoen.

Het USDA verwacht een grotere tarweoogst in onder meer Argentinië, Canada, China, de Europese Unie en India. In Australië, Rusland, Oekraïne en Kazachstan wordt juist een kleinere tarweoogst verwacht. De grootste stijger is waarschijnlijk Argentinië, waar de productie naar verwachting zal herstellen na een periode van aanzienlijke droogte. Voor Canada wordt een bijna-recordproductie voorspeld. Dit komt met name door toename van het areaal in het Noord-Amerikaanse land.


Bovengemiddelde neerslag in EU

De productie in de Europese Unie wordt hoger voorspeld. Europese akkerbouwers profiteren waarschijnlijk van bovengemiddelde neerslag. Dit is het geval in bijna alle lidstaten, met uitzondering van Spanje en Portugal.

In Oekraïne wordt een productiedaling van 21 procent voorspeld ten opzichte van het voorgaande jaar, voornamelijk als gevolg van de oorlog met Rusland. Ook in Rusland wordt de oogst lager geraamd door een kleiner ingezaaid areaal en lagere opbrengsten ten opzichte van het vorig jaar. Het afgelopen seizoen was nog een recordjaar voor Rusland. Na drie opeenvolgende recordoogsten zal de productie in Australië naar verwachting aanzienlijk afnemen. De Australische opbrengsten keren terug naar het gemiddelde van de tarweopbrengsten.


Wereldconsumptie tarwe

De verwachte wereldtarweconsumptie wordt ingeschat op 791,7 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton lager dan vorig jaar door minder voer- en restverbruik. Grotere voedergraanvoorraden in 2023/2024 maken tarwe minder concurrerend, is de verwachting. De totale wereldhandel wordt volgens de USDA ingeschat op 209,7 miljoen ton, een daling van 5,5, miljoen ten opzichte van het seizoen 2022/2023.

Rusland zal naar verwachting opnieuw de grootste exporteur worden van tarwe, gevolgd door de EU, Canada, Australië, de Verenigde Staten en Argentinië. Het USDA verwacht verder dat er scherpe exportdalingen zullen zijn voor Australië, India en Oekraïne. De voorraden zullen naar verwachting afnemen in Rusland en de EU, maar toenemen in China en India. Meer dan de helft van de wereldwijde voorraadn aan tarwe bevindt zich in China.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer