Unilever, Cono, Nestlé en Vreugdenhil werken aan lagere CO2-voetafdruk

De CO2-voetafdruk met 50 procent verlagen in 2030. Dat is het doel van Unilever, Cono kaasmakers, Nestlé en Vreugdenhil Dairy Foods. Om dit te bereiken, werken de zuivelketens elk met hun eigen programma samen met Wageningen University & Research (WUR).

Unilever%2C+Cono%2C+Nestl%C3%A9+en+Vreugdenhil+werken+aan+lagere+CO2%2Dvoetafdruk
© Cono Kaasmakers

De partijen starten een publiek-private samenwerking (PPS) die vier jaar gaat duren, genaamd 'Low Carbon Dairy'. Daarin wordt onder meer gekeken naar de praktische invulling van het verlagen van de CO2-voetafdruk.

In de PPS wordt samengewerkt met Agrifirm, ForFarmers, De Heus, Duynie, Lely en Rabobank. De zuivelketens zelf zijn met groepen melkveehouders aan de slag. PPP Agro Advies ondersteunt de melkveehouders bij het maken van hun reductieplannen.


Doel van de PPS is dat een aanpak met bijbehorende instrumenten wordt ontwikkeld, die een opschaling naar grote aantallen melkveehouders mogelijk maakt. Beide ketens, die van Unilever en Cono en die van Nestlé en Vreugdenhil, zijn reeds in 2022 elk met een groep melkveehouders gestart om reductieplannen te maken en uit te voeren.


Rantsoenaanpassingen

In de plannen worden maatregelen opgenomen zoals rantsoenaanpassingen, het toepassen van gras-klavermengsels en mestvergisting. Daarnaast worden innovaties getoetst en integraal doorgerekend. De pilotbedrijven zijn gevestigd op verschillende grondsoorten en werken met verschillende strategieën. Deze diversiteit is nodig om te leren welke maatregelen in welke situatie het beste werken.


Vanuit het onderzoek wordt in het eerste jaar met name gefocust op het doorontwikkelen van de aanpak voor planvorming en voortgangsbewaking. De toegepaste aanpak wordt geëvalueerd en gecombineerd met de recentste wetenschappelijke inzichten rond veranderprocessen. Opschaling speelt hierbij een belangrijke rol.

Verder wordt de 'mitigation engine' doorontwikkeld. Dit is een tool die wordt gevoed met bedrijfsspecifieke data vanuit de Kringloopwijzer. De tool kan worden gebruikt door de adviseur om samen met de melkveehouder de best passende maatregelen te selecteren voor zijn bedrijfssituatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer