Horticoop investeert in CO2-afvangtechnologie Skytree

Coöperatie Horticoop investeert in Skytree, een onderneming die zich richt op een innovatieve technologie om CO2 uit buitenlucht af te vangen, de 'direct air capture' (DAC)-technologie.

Horticoop+investeert+in+CO2%2Dafvangtechnologie+Skytree
© VidiPhoto

De basis voor deze technologie is jaren geleden bij de European Space Agency in Noordwijk gelegd. Deze is sinds 2014 door Skytree verder ontwikkeld voor praktische toepassingen zoals in de glastuinbouw. Steven van Nieuwenhuijzen van Horticoop zegt over de investering dat CO2 uit andere bronnen dan verbranding van aardgas essentieel is om gewassen in de glastuinbouw op een duurzamere manier te laten groeien.

'Wij zien in dat domein Skytree als een bedrijf vol potentie, dat in staat is om de veelbelovende DAC-technologie tot een succes te maken. Door in Skytree te investeren wordt Horticoop nauw betrokken bij dit belangrijke onderwerp. Een logische en zeer wenselijke uitbreiding van ons portfolio als investeringscoöperatie', stelt de Horticoop-directeur.


CO2 uit fossiele brandstoffen

Namens Skytree verklaart directeur Rob van Straten dat het bedrijf zich in eerste instantie richt op de Nederlandse glastuinbouw vanwege het gebruik van grote hoeveelheden CO2 uit fossiele brandstoffen. 'Wij kunnen voorkomen dat deze CO2 in de atmosfeer terechtkomt door de benodigde CO2 op de plaats waar het nodig is uit de buitenlucht te halen.'

Voor de ontwikkeling van de veelbelovende technologie heeft Skytree een investeringsronde uitgezet voor een bedrag van in totaal 5,3 miljoen euro. Het grootste deel daarvan wordt bijgedragen door Horticoop en Yield Lab Europe, een internationaal 'venture capital'-fonds met focus op agrifoodtechnologie. Aanvullend kapitaal wordt verder verstrekt door een aantal informele investeerders.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer