Bodemrichtlijn sluitstuk van Europees milieuoffensief

De Europese Commissie heeft met voorstellen voor een bodemrichtlijn het sluitstuk gepresenteerd van de twee jaar geleden gelanceerde Green Deal. Met dat voorstel ging Eurocommissaris Frans Timmermans in juli 2021 de strijd aan met de verslechtering van het Europese milieu.

Bodemrichtlijn+sluitstuk+van+Europees+milieuoffensief
© Jorg Tönjes

Na regeling tegen onder meer lucht- en watervervuiling, de ecoregelingen voor meer agrarische natuur en bescherming van de biodiversiteit komt er nu een bodemgezondheidswet. 'We moeten een eind maken aan de neerwaartse spiraal. De terugkeer van insecten, wormen en bijen is nodig', zegt Timmermans. 'De volgende generaties, de natuur, de boeren, zij allen hebben gezonde grond nodig.'

De schonegrondregeling wordt geen verplichtende richtlijn. De eerste jaren wil Brussel dat de EU-landen vooral een databestand van vervuilde locaties aanleggen en zelf vaker en meer bodemmonsters nemen.


Niet verder verslechteren

Onlangs riepen natuurorganisaties de Europese Commissie op om bindende doelen te stellen om bodemerosie te voorkomen. Eerst ervoor zorgen dat de situatie niet verder verslechtert, daarna komt het saneren en verbeteren, luidt echter het standpunt van de Europese Commissie.


Volgens eerdere EU-rapporten is 60 tot 70 procent van de Europese bodems niet gezond en onderhevig aan erosie, verdichting, verontreiniging of verzilting. Het Europees Milieuagentschap schat dat de EU-landen nu al 2,8 miljoen locaties vervuilde grond hebben. Daarnaast is het beschikbare areaal landbouwgrond per persoon in de EU in de afgelopen vijftig jaar gehalveerd, aldus het document.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer