Colruyt Group experimenteert met biostimulant op basis van zeewier

Colruyt Group gaat op eigen landbouwgrond in het Belgische Moustier experimenteren met een biostimulant op basis van zeewier. Het project wordt in samenwerking met The Seaweed Company uitgevoerd op percelen met wintergerst en wortelen. Doel is om te kijken welk effect de biostimulant heeft op de gezondheid van de bodem en de weerbaarheid van de gewassen.

Colruyt+Group+experimenteert+met+biostimulant+op+basis+van+zeewier
© John Oud

De biostimulant wordt toegepast voor het zaaien en tijdens het groeiproces meerdere keren herhaald. Onderzoek moet vervolgens uitwijzen of gewassen die zijn behandeld met de biostimulant, nutriënten beter opnemen en dus gezonder zijn. Een deel van de grond wordt niet behandeld en dient als vergelijkingsbasis.

Mochten de resultaten positief zijn, dan is Colruyt Group van plan het project op te schalen naar andere percelen. 'Als gevolg van klimaatverandering kennen boeren tegenwoordig perioden waarin de groeiomstandigheden allesbehalve optimaal zijn. Biostimulanten op basis van zeewier kunnen een oplossing bieden door de weerbaarheid van de bodem en de gewassen te verhogen', zegt Saskia de Block van Colruyt Groep.


Groeiende vraag

Zeewierextract zou de opname van voedingsstoffen verbeteren en de groeiprestaties van gewassen onder gestreste en normale omstandigheden verhogen, meldt Colruyt Group. 'Het gebruik van de biostimulant kan ook bijdragen aan het verbeteren van de koolstofopname in de bodem, het watervasthoudend vermogen en een betere weerstand tegen biotische en abiotische stress', laat De Block weten.

The Seaweed Company ziet al langer een toenemende belangstelling vanuit de akkerbouw, tuinbouw en fruitteelt naar zeewier en zeewierextracten als verbeteraar voor gewassen. 'Biostimulanten op basis van zeewier vertegenwoordigen de snelst groeiende biostimulantia in de industrie. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de toepassing een belangrijke rol kan spelen in het verduurzamen van de landbouw', zegt Ingrid Jonker van The Seaweed Company.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer