'Waarom wel nieuwe huizen bouwen?'

Kabinet en provincies hebben met elkaar afgesproken dat er tot en met 2030 ruim 900.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Interessante jaarkeuze. 2030 moet blijkbaar het jaar worden waarin al onze problemen zijn opgelost.

%27Waarom+wel+nieuwe+huizen+bouwen%3F%27
© Dirk Hol

Het is te hopen dat de nieuwe landbouwminister onthoudt dat hij in zijn vorige functie, samen met Sjaak van der Tak, heeft aangegeven dat het onzin is dat er moet worden gekozen tussen koeien en huizen. Want dat is natuurlijk onzin.

Het beleid van onze regering is dat de veehouderij moet krimpen. Nederland is de grootste uitstoter van stikstof per vierkante kilometer van Europa en daarom is onze veehouderij onhoudbaar. Het is interessant om dezelfde retoriek van het stikstofbeleid eens te gebruiken op de plannen voor woningbouw. Dan komen ze in een heel ander daglicht te staan.

Ik ben benieuwd welke politieke partijen de onderstaande redenering gaan gebruiken als basis voor hun verkiezingsprogramma. Waarschijnlijk niet een. De vergelijking is natuurlijk idioot, maar geeft wel aan hoe er met twee maten wordt gemeten.

Dat er wordt gekozen tussen koeien en huizen is natuurlijk onzin

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Nederland is, na Malta, het dichtstbevolkte land van Europa. Dat is onhoudbaar. Nog veel meer onhoudbaar is dat een groot deel van de Nederlandse woningen onder zeeniveau ligt. Een enorm risico gezien de stijging van de zeespiegel.

Toch is het plan om van de 917.193 geplande nieuwe woningen er 419.060 in Noord- en Zuid-Holland te bouwen. Voor een groot deel onder zeeniveau dus. Dat is net zo onlogisch als het stimuleren van intensieve veehouderij naast kwetsbare natuur als je daar de stikstofneerslag wilt beperken.

Een betere oplossing zou het zijn als de 9 miljard euro van het Rijk en de 60 miljard euro van woningbouwverenigingen, die beschikbaar zijn voor de geplande bouw, zouden worden gebruikt voor het ontpolderen van de Randstad.

Daarmee slaan we een aantal vliegen in één klap: Nederland is niet meer het dichtstbevolkte land van Europa, de veiligheid neemt toe omdat er minder mensen onder zeeniveau wonen en we beperken de zeespiegelstijging door de Randstad als opvangbekken voor zeewater te gebruiken. Zo is iedereen gelukkig.

Waar de bevolking van de Randstad naartoe moet, vind ik moeilijk om aan te geven. Misschien naar Duitsland? Waarschijnlijk is een gemiddeld appartement in Duitsland voor minder geld te huren dan een flatje in Amsterdam. In dat geval is het dus niet eens nodig om een schadevergoeding te betalen aan de mensen die verplicht moeten verplaatsen. Ach, eigenlijk is het ook niet nodig om daar al een oplossing voor te hebben. Het bieden van perspectief is van later zorg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer