Dalend ledenaantal resulteert in lagere omzet voor Royal ZON

Telersvereniging Royal ZON heeft over het afgelopen jaar een netto-omzet gerealiseerd van 266 miljoen euro. Dat is 20 miljoen euro minder dan één jaar eerder. Dit blijkt uit het jaarverslag. De winst na aftrek van belastingen steeg van een verlies van 3,7 miljoen euro naar een plus van 6,9 miljoen euro.

Dalend+ledenaantal+resulteert+in+lagere+omzet+voor+Royal+ZON
© LLTB

Het teruglopende ledenaantal bij de telersvereniging is de voornaamste reden voor de lagere netto-omzet. Op 1 januari 2023 telde Royal ZON 126 leden. De afname van het ledenaantal komt vooral door bedrijfsbeëindiging. Wel zegt directeur John Willems dat dit jaar een trendbreuk mogelijk is. Dit omdat de financiële voorwaarden die de vereniging heeft opgesteld voor de uitvoering van de Europese subsidieregeling Sectorale interventie Groenten & Fruit (SIG&F) volgens hem nieuwe leden aantrekt.

Een van de mogelijkheden die de telersvereniging sinds begin dit jaar aanbiedt, is een gedeeltelijke voorfinanciering. Normaliter moeten telers het volledige investeringsbedrag zelf financieren en krijgen zij twee jaar later een bepaald bedrag terug via de SIG&F-regeling. Royal ZON biedt leden aan om het laatstgenoemde bedrag voorgefinancierd te krijgen. Dit tegen een laag rentetarief met weinig rendement voor de coöperatie. Die voorfinanciering is mogelijk door opbrengsten uit de verkoop van onroerend goed aan Hines in 2018.

Volgens Willems is dit voor telers een manier om te blijven groeien en biedt het ook jonge telers kansen. Daarnaast moet het nieuwe veilprogramma 'Kosmos' bijdragen aan de groei van het ledenaantal van Royal ZON.


Besparingen betalen zich uit

Positief is wel dat de winst van de telersvereniging vorig jaar uit het slob is geklommen. Het negatieve resultaat van 3,7 miljoen euro in 2021 kwam vooral door herstructureringskosten, waaronder het afkopen van het huurcontract van het oude hoofdkantoor. De verhuizing naar een kleiner pand heeft het afgelopen jaar tot structureel lagere kosten geleid. Ook werd vorig jaar een boekwinst gerealiseerd op de verkoop van onroerend goed.

Een kleine rol speelde ook het gekrompen personeelsbestand. Die daalde het afgelopen jaar van 86 medewerkers naar 81 medewerkers. Willems vervolgt dat de telersvereniging ook dit jaar zoekt naar verdere besparingsmogelijkheden.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer