HZPC wordt Koninklijk tijdens 125-jarig bestaan

HZPC in het Friese Joure ontving maandag het predicaat Koninklijk. Het aardappelveredelingsbedrijf bestaat op de dag af 125 jaar.

HZPC+wordt+Koninklijk+tijdens+125%2Djarig+bestaan
© Job Hiddink

Het predicaat werd uitgereikt door commissaris van de Koning Arno Brok van provincie Fryslân en burgemeester Fred Veenstra van de Fryske Marren. Zijne Majesteit de Koning kent de titel Koninklijk toe aan vooraanstaande ondernemingen die tot de top van de sector in Nederland behoren en wereldwijd een goede naam hebben.

Door het predicaat Koninklijk mag HZPC zich nu Royal HZPC Group noemen. Daaronder vallen de deelnemingen Stet, HZPC en ZOS. Gerard Backx, CEO van HZPC, ontving het predicaat uit handen van Brok. 'Wat we in 125 jaar HZPC hebben geleerd, is dat het loont om verder te kijken dan de eigen grenzen. Dat deden we toen, dat doen we nu nog steeds. We proberen met onze kennis en expertise een bijdrage te leveren aan het voeden van de wereldbevolking.'


Het kantoor van HZPC in het Friese Joure.
Het kantoor van HZPC in het Friese Joure. © HZPC

'Wij geloven dat de aardappel daar een grote rol in hoort te spelen', vervolgt Backx. 'Daarom zijn wij continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe aardappelrassen, die het goed doen onder lokale en klimatologische omstandigheden waar ze moeten groeien. Het predicaat Koninklijk is letterlijk een kroon op ons werk.'


Basis gelegd in Bitgum

De basis van HZPC werd gelegd op 27 februari 1898 in Bitgum. Dat is in het hart van de Friese kleibouwstreek. Daar richtte Hette Tjitzes Hettema samen met zijn vrouw Anne van der Meer Handelshuis Hettema op. Dat bedrijf verbouwde- en exporteerde pootaardappelen.


Handelshuis Hettema draaide goed en verhuisde op den duur naar Leeuwarden en later naar het Flevolandse Emmeloord. In 1999 fuseerde het bedrijf met de Friesche Coöperatieve Handelsvereniging voor Zaaizaad en Pootgoed (ZPC) in Leeuwarden. Toen werd als hoofdvestiging voor Joure gekozen.


Internationaal marktleider

HZPC groeide in de afgelopen vijfentwintig jaar uit tot internationaal marktleider op het gebied van aardappelveredeling, handel in pootgoed en productontwikkeling. Met ruim vierhonderd medewerkers in zestien verschillende landen exporteert het bedrijf circa honderd aardappelrassen naar meer dan negentig landen.

Voor HZPC is onderzoek en innovatie een belangrijk onderdeel. Meer dan een kwart van de medewerkers is actief op de Research & Development (R&D)-afdeling, onder meer op de locatie Metslawier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer